Kim Kielsen: Det er et stort ansvar, som Danmark har givet til vores land
I forgårs landede USA og Grønland en ny aftale om servicekontrakten på Pituffik.
Danmark var med på sidelinjen - men udenrigsminister Jeppe Kofods underskrift står ikke på aftalen. Og det er første gang, at Danmark ikke sætter sit kontrafej på et dokument, der handler om samarbejde mellem Danmark, Grønland og USA.
Og det er stort for Grønland, at Danmark ikke er direkte involveret, vurderer formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S).
- Udlandets opfattelse af os bliver selvfølgelig ændret. Vi husker stadig meget klart, hvad amerikanernes sidste budskaber var. De ville købe vores land, hvor vi sagde: 'Vi er ikke til salg, men er åben for handel.' Dér går vi et skridt frem nu, siger Kim Kielsen.
LÆS OGSÅ Ny aftale om Pituffik: Servicekontrakt om millioner vender hjem til Grønland
Det største nyhed i den aftale, der blev underskrevet i onsdags, handler om udbud af en en ny servicekontrakt på Pituffik. Det skete på et virtuelt møde, som USA, Grønland og Danmark deltog i.
De ville købe vores land, hvor vi sagde: Vi er ikke til salg.
Den nuværende servicekontrakt er i hænderne på et amerikansk selskab, og den udløber i 2024. Fremover bliver det et selskab, der er fysisk til stede i Grønland, som får servicekontrakten. Selskabet skal også have en ledelse, der er bosiddende i Grønland.
Handel, uddannelse og natur
Men det er ikke kun en aftale om at stramme kriterierne for, hvem der kan få fingrene i kontrakten, der blev indgået.
Grønland og USA har også lavet en plan om samarbejde i forhold til handel og uddannelse. Planen handler også om mere samarbejde indenfor energi- og minesektoren, turisme og natur.
- Vi har nu banet vej for en direkte handel og samarbejde med amerikanerne uden at have Danmark som mellemled. Og så har vi nu mulighed for at samarbejde om at danne rammerne, tilføjer naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Demokraternes Steen Lynge.
LÆS OGSÅ Eksperter om Pituffik-aftale: Grønland har kæmpe betydning i Washington
USA har i længere tid været på charmeoffensiv i Grønland, mens verdenens stormagter prøver at markere deres tilstedeværelse i Arktis.
Det har fået USA til at etablere et konsulat i Grønland, og en støttepakke på 83 millioner kroner er også landet.
Og så har USA altså indvilget i mere fordelagtige kriterier for grønlandske selskaber i forhold til at erhverve sig servicekontrakten på Pituffik-basen.
LÆS OGSÅ Oversigt: Kongerigets aftaler med USA om Grønland
Stormagten har altså lavet en samarbejdsplan med Grønland. Og det er en plan, som Danmark har givet sin velsignelse til, siger Kim Kielsen.
- Vi begyndte sammen med danskerne, men nu får vi mulighed for selv at lave aftaler med amerikanerne. Det er et stort skridt. Det er et stort ansvar, som Danmark har givet til vores land, siger Kim Kielsen.