Ken Jensen i opråb: Opret flere fødesteder

Vi skal have mere fokus på uddannelse af sygeplejesker i Grønland og mulighed for at føde lokalt, hvis det står til Ken Jensen, som har haft en relation til sundhedsvæsenet igennem mange år.
- Vi skal huske, at langt de fleste fødsler er ukomplicerede. De bør håndteres lokalt, siger Ken Jensen. Foto © : KNR
23. oktober 2023 13:26

Flere fødesteder og arbejdskraft fra udlandet.

Det er gengangere, når vi taler om problemerne i sundhedsvæsenet herhjemme. Og nu melder Ken Jensen sig i koret.

Han er formand for Peqqissaasut Kattuffiat (Grønlands Sygeplejerskeorganisation) men udtaler sig her som privatperson, der har haft en relation til det grønlandske sundhedsvæsen gennem 23 år. 

Han har i en pressemeddelelse sendt sine visioner for det grønlandske sundhedsvæsen, hvor han blandt andet kommer ind på, hvordan man kan gentænke rekruttering fra udlandet, og hvorfor det er så vigtigt med lokale fødesteder.

Den kommer i kølvandet på, at Sundhedskommissionen tidligere i år afleverede 119 forslag til forbedringer, som skal løfte sundhedsvæsenet. 

Lad kvinder føde lokalt

Debatten om, hvor mange fødesteder man skal have i Grønland, blusser op igen og igen. Da Sundhedskommissionen i maj afleverede sine anbefalinger, lød det, at der kun skal være to fødesteder i Grønland.

Eksperter, mødre og jordemoderforeningen har stillet sig skarpt kritiske overfor den idé.

Og Ken Jensen synes da heller ikke, at det er den rigtige løsning.

Han mener nemlig, at det bør være muligt at kunne føde flere steder i landet.

- Vi skal huske, at langt de fleste fødsler er ukomplicerede. De bør håndteres lokalt, siger han.

Og opstår der alligevel en akut situation på et lokalt sygehus, skal der være en klar procedure for, hvad der skal gøres.

Han nævner dog, at det kræver, at der er en sygeplejerske, læge og jordemoder, som kan hjælpe ved fødslen, og at den vordende mor er bekendt med risikoen ved at føde lokalt.

Fokuser på uddannelse herhjemme

En anden idé, som ofte bliver gentaget, er, at man skal kunne rekruttere arbejdskraft fra lande udenfor rigsfællesskabet.

I en aftale mellem Danmark og Grønland, som blev underskrevet i september, fremgår det, at det nu skal være nemmere at ansætte udenlandsk fagpersonale i sundhedsvæsenet. Det er nemlig ikke længere nødvendigt med en dansk autorisation. Autorisationen er en garanti for, at medarbejderen er kvalificeret til sit job.

Anna Wangenheim (D) har foreslået at ansætte læger og sygeplejersker fra for eksempel Cuba.

Ken Jensen mener dog ikke, at det er en så ligetil løsning.

- Det er nemt at tro, at man bare kan tiltrække sundhedspersonale fra lande, som i højere grad kan acceptere de eksisterende arbejdsvilkår – Cuba er blandt andet blevet nævnt. Det er ikke en løsning i den nære fremtid, siger han.

I stedet mener Ken Jensen, at Grønland bør fokusere på at uddanne flere sygeplejersker herhjemme – som minimum 20 om året.