Jordemoderforening: Færre fødesteder er farligt

Forkvinden for den grønlandske jordemoderforening, Ernisussiortut Kattuffiat, kritiserer Sundhedskommissionens forslag om, at der i fremtiden kun skal være to fødesteder i Grønland.
Mange forældre må rejse langt for at få lov til at føde, men står det til Sundhedskommissionen, kommer endnu flere til at stå i den situation.
Skrevet af Kim Hinrichsen
26. maj 2023 12:30
Versionist Connie Fontain

RETTELSE: Det fremgik tidligere af artiklen, at Anna Wangenheim har været for en reduktion af antal fødesteder. Det var en fejl. Anna Wangenheim har været og er meget kritisk overfor at reducere antallet. KNR beklager fejlen.  

- Det kan potentielt have rigtig store konsekvenser, hvis man lukker yderligere fødesteder på kysten. Det er en uheldig tilgang til fremtidens sundhedsvæsen.

Sådan siger Charlotte Bøgelund, som er forkvinde for Ernisussiortut Kattuffiat, den grønlandske jordemoderforening, om Sundhedskommissionens forslag om, at Grønland i fremtiden kun skal have to fødesteder.

I forvejen skal mange vordende forældre rejse meget langt for at få lov at føde. Derfor er det også vigtigt, at man ikke gør forholdene endnu værre for dem.

For det kan have store konsekvenser i en allerede travl tid.

- Vi ved det giver mødrene angst og stresstilstande, og det ved vi også går ind og påvirker fosteret. Fordi det er en hormonreaktion i kroppen, som rammer fosteret, siger Charlotte Bøgelund.

Ikke første gang fødselssteder er til forhandling

Tilbage i december var debatten om fødestederne også på dagsordenen, hvor der også dengang blev foreslået at reducere antalet til to. 

Det afviste Mimi Karlsen dengang og sagde, at det i stedet skulle undersøges, hvor mange fødesteder, der reelt var brug for. Derfor kan det også godt bekymre Charlotte Bøgelund, at der nu er kommet et så konkret forslag om færre fødesteder fra Sundhedskommissionen.

- Der må være en politisk begrundelse og belæg, for den udmelding Mimi Karlsen havde i december, som er fagligt funderet. Bare fordi Sundhedskommissionens rapport anbefaler færre fødesteder, kan man jo godt granske hvilke data, som ligger til grund for den anbefaling.

Jordemødre løser mange opgaver 

Ifølge Charlotte Bøgelund glemmer man nemlig nogle af de mange samfundsopgaver, som jordemødrene løfter udover fødslerne. De rådgiver om kønssygdomme, prævention, familiedannelse og sårbare familier. Udfordringer, som Sundhedskommissionen faktisk selv forsøger at løse. 

Hun mener, at man alt for ofte ser på jordemødrene som nogle, der kun er til stede ved fødslen og glemmer tiden før og efter, hvor de kan løfte endnu større og vigtige opgaver.  

- Det er en blind tilgang til, hvad jordemødre kan bruges til. Vi kan løfte bredere, og vi kan faktisk bidrage til samfundet på en positiv måde. Det kan jordmødre løfte, men det kan vi ikke, hvis vi ikke er til stede.