Ny aftale: Det bliver endnu nemmere at få udenlandske læger til Grønland

Fremover får Landslægeembedet til ansvar at kvalitetssikre de nye udenlandske ansøgere til sundhedsvæsenet.
Den reviderede fast track-aftale kommer som svar på, at der er mangel på sundhedspersonale herhjemme.  Foto © : KNR / Ann-Sophie Greve Møller
06. september 2023 16:01

I dag har naalakkersuisoq for sociale anliggender, arbejdsmarked og indenrigsanliggender, Jess Svane (Siumut), og den danske udlændinge- og integrationsminister, Kaare Dybvad Bek (Socialdemokratiet), underskrevet en revideret aftale om udenlandskarbejdskraft.

Det er den såkaldte fast track-aftale fra 2021, der gør det nemmere at ansatte personale fra udlandet, som har fået en nytænkning.

I 2021 trådte fast track-aftalen i kraft og gjorde det nemmere at ansætte personale fra udlandet. Man skulle nemlig ikke vente på, at selvstyret afgav høringssvar om ansøgningerne.

Med den reviderede aftale, der blev underskrevet i dag, skal udenlandske læger og sygeplejersker nu heller ikke have en dansk autorisation for at arbejde i sundhedsvæsenet i Grønland.

- Jeg er meget glad for, at vi nu har underskrevet aftalen. Vi har hele tiden haft et ønske om, at vi skal have ansvaret for udenlandsk arbejdskraft og integration i Grønland, siger Jess Svane.

Følger samme retningslinjer som nordiske lande

For at sikre at de personer, der bliver ansat, er kvalificeret til at arbejde i sundhedsvæsnet, kommer Landslægeembedet til at have til ansvar at kvalitetstjekke ansøgerne. 

- Vi har planer om at følge de samme retningslinjer, som man har i nordiske lande. Det vil sige, at man starter med at forsikre, at den grunduddannelse, som det udlandske sundhedspersonale har, er internationalt anerkendt.

- Der findes internationale firmaer, som er vant til at undersøge sundhedspersonales uddannelsespapirer for at finde ud af, om de er ægte, og hvilke indhold der har været i folks uddannelse. Og det er det, vi starter med at benytte, siger Henrik L. Hansen.

Den reviderede fast track-aftale kommer som svar på, at der er mangel på sundhedspersonale herhjemme. 

Hvad går fast track-aftalen ud på?

- 11. februar 2021 indgik naalakkersuisut og de danske myndigheder en fast track-aftale om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft, så sundhedsfagligt uddannede personer hurtigere kunne begynde i arbejde.

- I den aftale fremgik det, at en ansøger kan komme til Grønland og arbejde uden at vente på, at Grønlands Selvstyre har afgivet høringssvar på deres ansøgning.

- 6. september 2023 underskrev Jess Svane og Kaare Dybvad Bek en revideret fasttrack aftale, som indeholder åbning for, at sundhedsfagligt uddannede udenlandske personer kan søge om arbejds- og opholdstilladelse i Grønland uden at erhverve sig en dansk autorisation for at arbejde i sundhedsvæsenet i Grønland.

- Ordningen gælder ved behov for udenlandsk arbejdskraft i perioder med lav ledighed.