Udenlandsk sundhedspersonale kan hurtigere få job i Grønland

En ny aftale sikrer, at sundhedspersonale uden for rigsfællesskabet hurtigere kan få job i Grønland.
Der er brug for mere sundhedspersonale i Grønland. En ny aftale sikrer, at for eksempel læger og sygeplejerske fra udlandet i fremtiden hurtigere vil kunne få ansættelse herhjemme.
17. februar 2021 04:41

Rettelse: Det fremgik af en tidligere artikel-udgave, at 'fast track'-aftalen omhandler dansk sundhedspersonale. Aftalen omfatter alene sundhedspersonale uden for rigsfællesskabet, men som har dansk sundhedsautorisation. Det er rettet i artiklen her.

Sygehuse, sundhedscentre og andre klinikker landet over er afhængige af uddannet sundhedspersoner fra udlandet.

En ny aftale sikrer, at det nu bliver muligt at ansætte sygeplejersker, læger, tandlæger og andet sundhedspersonale fra lande uden for rigsfællesskabet endnu hurtigere.

Den nye såkaldt fast track-aftale betyder, at udenlandsk sundhedspersonale kan starte i et job herhjemme, uden deres ansøgninger om ansættelse først skal i høring hos Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Indrejserestriktioner fortsætter til 18. april

Men kravene er, at personen skal have en gyldig sundhedsautorisation fra Danmark, og at ansættelsen er omfattet af en grønlandsk overenskomst, hvor de almindelige løn- og arbejdsvilkår bliver overholdt.

- Naalakkersuisut påregner derfor med denne aftale en hurtigere rekruttering af sundhedspersoner til sundhedsvæsenet i Grønland, skriver naalakkersuisoq for Arbejdsmarked, Miljø og Forskning, Jess Svane (S), i en pressemeddelelse.

Aftalen er indgået mellem Naalakkersuisut og Udlændinge- og Integrationsministeriet i Danmark, da rekruttering af udenlandsk arbejdskraft i Grønland stadig hører under Danmark.

Den nye aftaler er trådt i kraft 11. februar i år.

Der er stadig forhandlinger i gang med den danske stat om at kunne ansætte udenlandske personer i Grønland inden for andre erhverv, oplyser Jess Svane.