Kommende mor: Det er hårdt at rejse så langt for at føde

Sundhedskommissionen har i sin betænkning lagt op til, at antallet af fødesteder kun skal være to i fremtiden. Det er en dårlig idé, mener både fagpersoner og fødende.
Flere fødende er nødt til at rejse flere hundrede kilometer for at få lov at føde. Det er et stort problem, mener både eksperter og kommende mødre.
Skrevet af Kim Hinrichsen
26. maj 2023 15:59

Sundhedskommissionen præsenterede i mandags 119 forslag, som skal forbedre et særdeles presset sundhedsvæsen.

Et af de 119 forslag var, at der i fremtiden kun skal være færre fødesteder i Grønland - kun to.

Men det er en dårlig idé, mener flere eksperter – og mødre.

- Det er hårdt at rejse så langt for at føde. Det er slidende, jeg sover ikke meget, har tankemylder og vil gerne være sammen med min familie.

Sådan siger Katrine-Louise Therkelsen, som er rejst hele vejen fra sin familie i Upernavik for at føde i Nuuk.

Og hun er en blandt mange.

Landslægeembedet fortæller, at knap halvdelen af de 766 fødsler i Grønland i 2021 foregik udenfor mødrenes hjemby.

Og knap 70 procent af alle kvinder, som føder i Grønland, gør det i Nuuk. Der skyldes især manglende bemanding på de andre fødesteder, som betyder, at man er nødt til at føde i Nuuk, hvis der er den mindste risiko for komplikationer.

Men det er ikke kun selve rejsen, som er problemet. Også det, at man gør det alene og bliver adskilt fra sin familie - og en potentiel anden forældre - er med til at gøre den sidste tid op til fødsel til en usikker en af slagsen.

- Jeg kan ikke anbefale, at man rejser fra sin familie for at føde alene, siger Katrine-Louise Therkelsen. 

Og det er ikke bare noget, som Katrine-Louise Therkelsen føler.

Fødsler på langfart er farligt

Faktisk fortæller formanden for Jordemoderforeningen i Grønland, Charlotte Bøgelund, at det kan være utroligt farligt at udsætte moderen og fosteret for så stressfuld en rejse.

- Vi ved, det giver mødrene angst og stresstilstande, og det, ved vi også, går ind og påvirker fosteret. Fordi det er en hormonreaktion i kroppen, som rammer fosteret, siger Charlotte Bøgelund. 

Derfor håber Katrine-Louise Therkelsen også, at der ikke bliver lyttet til Sundhedskommissionens forslag om færre fødesteder, men i stedet holder fast i de nuværende fem:

- Det er ikke rart, og jeg kan se, at de andre gravide har det på samme måde. Man glæder sig bare til at føde, og der er mange bekymringer. Mit største ønske er, at man ikke skal rejse for at føde, siger Katrine-Louse Therkelsen. 

Debatten om antallet af fødesteder var også på dagsordenen i december.

Dengang sagde Naalakkersuisoq for Sundhed, Mimi Karlsen, at der ikke var nogle konkrete planer om at reducere antallet af fødesteder, men at det skulle undersøges.