Foto: Nils Baum, Bureau for Inatsisartut

Kúko: Oliepøl en ubehagelig nyhed

- Det var en meget ubehagelig nyhed at vågne op til som grønlænder, da der kom melding om oliespild mellem Grønland og Island.

Det skriver naalakkersuisoq for miljø, Mala Høy Kúko i sin første officielle reaktion på oliespildet i østgrønlandsk farvand for mere end en uge siden, mandag den 10.august.

Læs også GE støtter den nuværende olieberedskabsplan

Verdensnaturfondens Gitte Seeberg efterlyst i et debatindlæg forleden en reaktion fra de grønlandske politikere, på det faktum at det tog hele 5 dage for Arktisk Kommando at nå frem til det område, hvor oliepølen var observeret.

- Vi blev naturligvis orienteret løbende fra Arktisk Kommando om status på undersøgelsen af oliespildet, og jeg har fulgt sagen tæt, skriver Mala Høy Kúko.

Læs også Østgrønlandsk oliespild forsvundet

- Som alle andre har jeg heppet på, at inspektionsskibet skulle nå hurtigt frem, og at stormen i området skulle lægge sig, skriver Kúko, og indrømmer at han gerne havde set indsatsen gå hurtigere end det skete.

- Men arbejdet foregår under helt særlige og vanskelige betingelser, når et oliespild sker i et øde område i Arktis. Og det gør oprydningsarbejdet vanskeligt, erkender Mala Høy Kúko.

Læs også Frygt for oliespild i havet ud for Østgrønland stadig uafklaret

Men roser i samme åndedrag Forsvarsministeriet for dets fokus på brugen af satellitter.

- Udover at kunne spore olie på havoverfladen, vil anvendelsen af satellitter kunne bidrage til at opbygge et overvågningsbillede af skibstrafikken i farvandene omkring Grønland, så vi nemmere kan få fat på de ansvarlige for forureningen og sikre, at de stilles til ansvar, slutter Mala Høy Kúko.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt