Isbjørn skabte drama hos forskere på Indlandsisen

Lørdag morgen udspillede der sig et større drama i forskningslejren EGRIP i det nordøstlige hjørne af Indlandsisen, da en sulten isbjørn kom lidt for tæt på. Det fortæller mekaniker Jens Jacob Simonsen, der skød bjørnen.
Skrevet af Kenneth Elkjær
04. juni 2018 17:10

- En af vores medarbejdere gik ud for at gå på toilet og mødte en isbjørn, der snusede rundt i vores lejr, fortæller han.

Det første møde med bjørnen skete omkring klokken kvart over tre om natten. Kort efter blev der slået alarm og samtlige medarbejdere i lejren blev samlet i hovedkvarteret.

- Jeg blev vækket omkring klokken halv fire, hvor der kom en på snescooter og sagde, "der er en isbjørn, der er en isbjørn."

LÆS OGSÅ Nærgående isbjørne skaber frygt blandt borgerne

Mekanikeren kørte sammen med en anden ansat i lejren tættere på isbjørnen, der i mellemtiden var gået ombord i buffeten i en skraldecontainer 300 meter fra lejren.

Kort efter lagde Jens Jacob Simonsen an med sin riffel og skød isbjørnen på 50 meters afstand. Bjørnen gik nogle meter og faldt død om.

Den voldsomme oplevelse prægede efterfølgende stemningen i lejren med forskere og medarbejdere fra hele verden.

- Vi har nogle fra andre lande, som aldrig har set en isbjørn eller så stort et dyr. De blev selvfølgelig forskrækket og rørt over, at der kunne ske noget så usædvanligt her 400 kilometer fra nærmeste kyst, fortæller Jens Jacob Simonsen.

LÆS OGSÅ Jagtbetjent angrebet af isbjørn i Ittoqqortoormiit

Ifølge projektets hjemmeside besluttede man at skyde bjørnen, fordi den befandt sig flere hundrede kilometer fra anden føde end skraldet i lejren. Vurderingen var derfor, at bjørnen ville blive ved med at vende tilbage, hvis man blot forsøgte at skræmme den væk.

I campen samles forskere fra hele verden om projekt East Greenland Ice-Core Project, der kort fortalt går ud på at lave iskerneboringer gennem den nordøstgrønlandske isstrøm. Projektet ledes af Niels-Bohrs Institut.

LÆS OGSÅ 56-årige Jan overfaldet af isbjørn i Uunarteq