Jagtbetjent angrebet af isbjørn i Ittoqqortoormiit

Jagtbetjent Erling Madsen blev i sidste uge angrebet af en isbjørn. Det lykkedes ham dog at skyde det store rovdyr i sidste øjeblik.
Skrevet af Kenneth Elkjær
22. maj 2018 20:56

Angrebet skete efter fem dages kamp mellem jagtbetjenten og isbjørnen, der gentagende gange forsøgte at komme ind i byen. De sidste to dage op til angrebet sov Erling Madsen kun to timer, fordi bjørnen blev med at nærme sig byen fra forskellige vinkler.

Det lykkedes jagtbetjenten at skræmme bjørnen væk indtil onsdag morgen omkring klokken 5.30, hvor det endte i en konfrontation mellem bjørn og jagtbetjent.

- Jeg kørte ud til bjørnen ved kysten på min snescooter for at skræmme den længere væk fra byen. Men den blev ved med at dukke op og til sidst stod den 20 meter fra mig. Jeg forsøgte at skræmme den væk med riffelskud, siger jagtbetjenten om episoden, der foregik cirka 100-150 meter fra de nærmeste huse. 

LÆS OGSÅ Ittoqqortoormiit vågnede til is-puslespil

Men denne gang blev bjørnen ikke skræmt væk. Tværtimod satte den i fuld fart med direkte kurs mod Erling Madsen.

- Jeg nåede at lade min riffel og så skød jeg den i brystregionen, fortæller han.

Bjørnen faldt bagover, rejste sig igen, og faldt til sidst død om. Tilbage stod en erfaren jagtbetjent, der dog aldrig tidligere har været så tæt på at blive overfaldet af en bjørn.

- Man når ikke at tænke ret meget, mens det sker. Men da den var død, var jeg nærmest i chok. Hele min krop begyndte at ryste, fortæller Erling Madsen.

- Jeg forsøgte at gå hjem og sove, men det var svært at slappe af, når adrenalinen kørte rundt i kroppen.

Det er anden gang i år, at der har været direkte konfrontationer mellem mennesker og bjørne i Ittoqqortoormiit. I marts blev en 56-årig mand angrebet i bygden Uunarteq, Kap Tobin, syv kilometer fra Ittoqqortoormiit.

LÆS OGSÅ Brandvarm februar gav Ittoqqortoormiit åbent hav

Erling Madsen fortæller, at det er ganske usædvanligt.

- Vi har ikke haft angreb på mennesker i mere end ti år. Men isen er blevet brudt op flere gange i år, så iskanten, hvor isbjørnene holder til, har været meget tæt på byen i år.

Og det skaber utryghed i Ittoqqortoormiit.

- Borgerne er utrygge ved at færdes ude om aftenen, og forældre er bange for at sende børn i skole om morgenen, siger Erling Madsen.

Han har lavet en aftale med politiet i byen om, at de sender en mand med, næste gang Erling Madsen bliver kaldt ud til en bjørn, der nærmer sig byen, så han ikke igen ender med at stå alene overfor et af de store rovdyr.

LÆS OGSÅ 56-årige Jan overfaldet af isbjørn i Uunarteq