56-årige Jan overfaldet af isbjørn i Uunarteq

56-årige Jan Lorentzen satte sig mandag eftermiddag op på sin snescooter for at køre de 7 kilometer fra Ittoqqortoormiit til sin fødebygd Uunarteq, Kap Tobin. En tur, han har taget masser af gange. Men denne tur blev en tur, han aldrig vil glemme.
Skrevet af Kenneth Elkjær
20. marts 2018 11:44

Han skulle egentlig bare fylde brændstof på generatoren i sit hus i bygden, hvor han er født og opvokset. Men da han kom ud fra skuret, hvor generatoren står, mødte han en isbjørn, der stod bare ti meter fra ham.

- Og så gør bjørnen dét, som den helst ikke skal gøre, den løber over mig mod, fortæller Jan Lorentzen til KNR dagen derpå.

Riflen havde han ikke taget med og snescooteren stod ti meter fra ham.

- Så jeg kaster en skovl efter den for at bremse den.

Men det stoppede ikke bjørnen i at jagte Jan, der satte kursen mod snescooteren.

- I det, den kommer helt hen til mig, slår jeg ud efter den og rammer den i hovedet. Jeg rammer den ihvertfald tre gange i hovedet, en gang på kæben, inden jeg når over til min snescooter.

Han fortæller, at han var overbevist om, at det kun var slagene fra hans knytnæver, der forhindrede bjørnen i at bide ham.

- Den bed mig ikke, men den forsøgte vitterligt at gøre det, siger han.

LÆS OGSÅ Flere sultne isbjørne vil besøge bosteder

Det lykkedes den 56-årige mand, der til daglig er tankpasser og familiefar i Ittoqqortoormit, at tænde snescooteren. Lyden af motoren, der satte i gang, fik bjørnen til at trække sig et par skridt tilbage.

Det gav Jan mulighed for at tage flugten fra det store rovdyr, der dog ikke havde tænkt sig at give op.

- Den løber efter mig, men den kan ikke indhente mig på snescooteren.

Efter den voldsomme oplevelse fik han grebet telefonen og fik fat i en fanger, han kender i Ittoqqortoormiit.

- Han kommer 10-15 minutter efter og skyder bjørnen.

Jan Lorentzen er født i Uunarteq, eller Kap Tobin. Som voksen har han boet i Ittoqqortoormit med sin familie. Begge steder er isbjørne en del af hverdagen. Men langt de fleste bjørne vender om og løber væk, når de ser mennesker, fortæller han.

LÆS OGSÅ Fredag var en dårlig dag for isbjørnene

Mandag aften sad Jan Lorentzen igen i sit hjem i Ittoqqortoormit, hvor tankerne begyndte at melde sig.

- Jeg kunne godt mærke, at min krop havde oplevet noget, som den ihvertfald ikke brød sig særligt meget om. Jeg rystede meget i hele kroppen. Jeg synes, at det var en meget grim oplevelse.

Oplevelsen har dog ikke skræmt ham væk fra sin fødebygd. Allerede tirsdag formiddag var han tilbage med en gruppe fangere.

- Lige nu, hvor vi snakker, er jeg igen i Kap Tobin. Der er lige blevet skudt en bjørn igen, og vi står og flænser den ved mit hus, siger han.

Lokalpolitiet i Ittoqqortoormiit oplyser, at der ikke findes lignende tilfælde i deres arkiver. Jan Lorentzen kan kun huske et enkelt tilfælde fra 1960'erne, hvor en isbjørn har angrebet et menneske.

LÆS OGSÅ Henrik måtte skyde isbjørn 25 meter fra sit hus