Ittoqqortoormiit: Nærgående isbjørne skaber frygt blandt borgerne

Ihærdige isbjørne ved Ittoqqortoormiit gør indbyggerne utrygge.
24. maj 2018 12:08

Der er isbjørne, der bliver ved med at nærme sig byen, og selvom isbjørne yderst sjældent angriber mennesker, har der været to tilfælde af angribende bjørne i løbet af de sidste to måneder.

Og det skaber utryghed hos borgerne, at isbjørnene er så synlige, siger den lokale jagtbetjent.

- Når bjørnene begynder at komme tilbage, så bliver vores indbyggere, især dem med skolebørn, meget utrygge, og bliver nogle gange bange for at få deres børn i skole, siger jagtbetjent Erling Madsen, som nedlagde en angribende isbjørn i sidste uge. En anden mand blev også angrebet af en isbjørn i Uunarteq i marts.

Isbjørneangreb er ellers meget sjældne siger jagtbetjenten.

- Jeg har ikke hørt om, at det er sket før, siger han.

LÆS OGSÅ Jagtbetjent angrebet af isbjørn i Ittoqqortoormiit

Jagtbetjenten fortæller, at han har brugt masser af kræfter på at skræmme isbjørne væk den seneste tid.

Og isbjørnenes tilstedeværelse fylder meget hos indbyggerne, siger Eva-Mette Lorentzen, der bor i byen.

- Bjørnenes nærvær gør os selvfølgelig utrygge, og når vi har børn, er man bange og ængstelig for at de møder bjørne, siger Eva-Mette Lorentzen.

Ifølge politiassistent Torben Klose forværres nervøsiteten af, at nogle af byens veje er blevet en slags korridorer med meterhøje snemure i siderne.

- Der er så meget sne, og vejene er ved at blive ryddet, og så ligger der nogle steder snebunker på 4 meters højde, og når vejen så snor sig lidt, så kan du ikke se, hvad der ligger 20 meter længere fremme. Så der kan man godt blive lidt utryg, når man går rundt i byens gader, og ikke kan se om der står en isbjørn på hjørnet, lyder det fra politiassistent Torben Klose.

Eva-Mette Lorentzen genkender den frygt, Torben Klose beskriver. Derudover fortæller hun, at bjørnene ofte er et samtaleemne blandt byens indbyggere.

- For eksempel om ønsket om, at bjørnene skal skydes, når de kommer for tæt på. Vi bliver jo ængstelige for vores børn.

Erling Madsen siger, at der kommer klager fra borgerne.

- Vi får klager med jævne mellemrum. Men vi er forpligtiget til at skræmme dem væk fra byen, og det lykkedes heldigvis de fleste gange, siger jagtbetjent Erling Madsen, der efterlyser bedre udstyr til at skræmme isbjørnene væk fra byen.