IA støtter skattelettelser til yderområder - men kræver mere handling

Et højere personfradrag i yderområderne er en del af løsningen på at tiltrække mere arbejdskraft, mener IA. Men det skal være som en del af større skattereform.
Siumut i Avannaata Kommunia mener, at det kan tiltrække flere hænder til yderområderne, hvis personfradraget bliver hævet her. IA ser det dog kun som en del af en større løsning. Foto © : KNR
04. april 2021 16:26

Det er nødvendigt at gribe radikalt ind for at tiltrække arbejdskraft til yderområderne - for eksempel ved at hæve personfradraget, så personer i arbejde får mere udbetalt af deres løn.

Så langt er Inuit Ataqatigiit og Siumut i Avannaata Kommunia enige.  

- Det kunne være en del af modellen, siger Bendt B. Kristiansen, medlem af kommunalbestyrelsen i Avannaata Kommunia for IA.

LÆS OGSÅ Forslag fra borgmester: Giv skattelettelser til yderdistrikterne

Det er Siumuts borgmester i nordkommunen, Palle Jeremiassen, der foreslår at hæve personfradraget med mindst 3-4000 kroner om måneden for alle borgere, der vælger at tage arbejde i et af landet yderområder.

Forslaget kommer, efter Selvstyrets Tilsynsenhed skarpt har kritiseret Avannaata Kommmias behandling af udsatte og anbragte børn og unge. Men manglen på personale på blandt andet socialområdet i blandt andet Upernavik-distriktet er en grundlæggende hindring, mener Jeremiassen.

Og forslaget bliver kaldt ''interessant'' af formanden for Siumut, Erik Jensen (S).

Han vil dog først se beregninger på, hvad et højere personfradrag vil betyde, men er åben for at drøfte sagen med borgmestrene efter valget.

Små justeringer virker ikke

Bendt B. Kristiansen fra IA i Avannaata Kommunia mener dog, at skattelettelser i form af et højere personfradrag alene er 'en halvhjertet løsning'.

- Alene reduceringen (af skatten, red.) vil ikke have synlige resultater året efter. Der vil i stedet gå år, før vi kan se resultater - hvis vi overhovedet kan se noget ud fra løsningen med et højere personfradrag, siger han.

Bendt B. Kristiansen har været i kommunalpolitik siden 2005 og har set "tilsynsrapporter på stribe" på socialområdet, hvor politikerne efterfølgende har forsøgt justeringer lidt her og der - men uden den større virkning.

LÆS OGSÅ Lammende kritik af anbringelser i Avannaata: Et-årigt barn med gonorré og mange børn uden værger

Derfor er politikerne nødt til at tænke mere bredt, mener han.

For eksempel ved at omorganisere medarbejdere, så ingen sidder alene med et område. Og så skal kommunen sikre langt bedre forhold til personalet.

- Vi skal løfte de fysiske rammer, som vi giver vores personale, når vi tildeler personaleboliger. Vi skal have flere steder med rindende vand og toiletter, der er tidssvarende.

Borgmester Palle Jeremiassen erkender også, at boligforhold, sanitet og fritidstilbud også spiller en væsentlig rolle i kampen for at tiltrække arbejdskraft til Avannaata Kommunia - såvel som mange andre områder i landet.

IA: Større skattereform er nødvendig

Hvis et højere personfradrag skal blive til virkelighed, skal det vedtages i Inatsisartut, der har ansvar for landets skattepolitik.

LÆS OGSÅ IA bevæger sig væk fra årtier lang skattepolitik

Men ifølge IA skal et forhøjet personfradrag blot være én detalje i en større skattereform, som partiet ønsker at realisere i den kommende valgperiode.

- Sådan et løsningsforslag skal hænge sammen med en skattereform, således det kan hænge bedre sammen med andre aspekter i skatteordningen, siger Bendt B. Kristiansen.

I Grønland har alle altid betalt flad skat - det betyder, at alle betaler den samme procent i skat.

Siden 1978, hvor Inuit Ataqatigiit blev stiftet, har partiet luftet idéen om en såkaldt progressiv skat - altså at man skal betale en højere procent i skat, desto flere penge man tjener.

Men Inuit Ataqatigiit har aldrig fundet et flertal for det.