IA bevæger sig væk fra årtier lang skattepolitik

En ny, bred skattereform står på Inuit Ataqatigiits ønskeseddel, og partiet er villig til at gå på kompromis med egne krav for at få så mange partier som muligt med i aftalen.
- Inuit Ataqatigiit mener, at det er vigtigt, at vi har et bredt fundament til at fastlægge befolkningens skatte- og afgiftstryk, siger formand Múte B. Egede. Foto © : KNR / Andreas Wille
Skrevet af Jens Betak
01. april 2021 11:40

"Lad os skabe forandring" er overskriften på Inuit Ataqatigiits partiprogram op til inatsisartutvalget 6. april, og netop forandring sker på partiets skattepolitik.

Siden 1978, hvor Inuit Ataqatigiit blev stiftet, har partiet luftet idéen om en såkaldt progressiv skat - altså at man skal betale en højere procent i skat, desto flere penge man tjener.

Men Inuit Ataqatigiit har aldrig fundet et flertal for det, og da partiet ønsker en bred skattereform, er IA nu parat til at gå på kompromis med sine krav for at få mange partier med i en aftale.

- Der har ikke været flertal for det, så det, vi går efter, er, at der kommer en skattereform, der tilgodeser lav- og mellemindkomstgruppen. Det er vores udgangspunkt, dog uden at lægge os for fast på, hvilken form det skal være, for vi ønsker en bred reform, siger Múte B. Egede, formand for Inuit Ataqatigiit.

Múte B. Egede mener ikke, at partiet dermed retter sin politik efter, hvad andre partier mener, og partiformanden understreger da også, at partiets udgangspunkt stadig vil være, at reformen først og fremmest skal gavne dem, der tjener mindst.

- Det er ikke på baggrund af, hvad andre partier mener, men Inuit Ataqatigiit mener, at det er vigtigt, at vi har et bredt fundament til at fastlægge befolkningens skatte- og afgiftstryk, siger formand Múte B. Egede.

IA-politik siden grundlæggelsen

Grønlandsk skat blev indført i 1975, hvor der altid har været en flad skat - altså at alle betaler den samme procent i skat.

Argumentet har lydt, at alle bør beskattes ens, og samtidig vil en skatteinddrivelse med forskellige procentsatser være mere indviklet og betyde, at Skattestyrelsen skal ansætte flere for at håndtere inddrivelsen.

Aqqaluk Lynge er en af grundlæggerne af Inuit Ataqatigiit og var partiets formand fra 1978 til 1993. Ligesom partiets nuværende formand nævner Aqqaluk Lynge udfordringerne ved at finde partier, som er enige i IA's skattepolitik.

- Én ting er at have det som politik gennem mange år - også fra starten af - en anden ting er, at det er så vanskeligt at gennemføre en ændring af skattepolitikken her i landet, siger Aqqaluk Lynge.

Partifaderen mener derfor, at det giver god mening at prøve noget nyt. Også selv om det bryder med mange års politik på området.

- Jeg kan godt forstå, at man vil i en anden retning, men hovedformålet må være at bekæmpe ulighed og fattigdom. Jeg vil gerne efterlyse fra IA's side, at der kommer et alternativ til, hvad vi så skal gøre, siger Aqqaluk Lynge.

Múte B. Egede siger, at IA vil tage udgangspunkt i Skatte- og Velfærdskommissionens anbefalinger. En kommission, der blev nedsat af det daværende Naalakkersuisut med IA i spidsen i 2009.

Kommissionens anbefalinger skulle give det daværende Naalakkersuisut et grundlag for at mindske uligheden i landet. To år senere kom kommissionen med sine anbefalinger, men selv om det snart er ti år siden, er det aldrig lykkedes for IA at få anbefalingerne gennemført politisk.