Historisk udredning om Grønland og Danmark er udskudt
Kommissoriet for den historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark fra Anden Verdenskrig frem til i dag, er udskudt på grund af folketingsvalget, der blev udskrevet i går.
Det oplyser Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke til KNR.
Kommissoriet er selve grundlaget for udredningen, og kommissoriet skulle være klar i udgangen af oktober.
Hvornår den nye deadline er, har KNR endnu ikke fået svar på.
Afkolonisering
- Dagen før, Inatsisartut-politikerne gik på sommerferie, traf de en vigtig beslutning om Grønlands og Danmarks fortid.
- Der skal nedsættes en kommission, der skal klarlægge, om Danmark levede op til FNs krav om afkolonisering med Grønlands overgang fra koloni til amt frem mod 1953.
- Sidste år udkom bogen "Imperiets Børn" af journalist Anne Kirstine Hermann. Den beskriver, at Danmark bevidst tilbageholdte oplysninger for det daværende Landsråd om muligheder for Grønlands fremtid.
Fokus på politiske beslutninger
Det var tilbage i juni, at Naalakkersuisut og den danske regering blev enige om en historisk udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark.
Den skal have fokus på de politiske beslutninger, begivenheder og øvrige forhold, der var med til at præge udviklingen af Grønland, den grønlandske befolkning og forholdet mellem de to lande.
LÆS OGSÅ Udredning på vej om spiralkampagnen
Tilbage i juni sagde formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede (IA):
- Vi har de seneste år været vidne til den ene triste fortælling efter den anden. Historier med store personlige omkostninger for de berørte. Hele den grønlandske befolkning står bag kravet om, at der skal ske en historisk udredning.
Udredning om spiralsagen er også på vej
Beslutningen om den historiske udredning skete i kølvandet på optrevlingen af spiralskandalen fra 1966 til 1975.
Her fik tusindvis af piger i Grønland opsat spiral som et led i danske myndigheders strategi for at nedbringe befolkningsvæksten.
Der er også en udredning på vej om spiralskandalen. Den skal være klar indenfor to år, oplyste Naalakkersuisut i sidste uge.
Udredningen skal både undersøge praksissen for piger og kvinder i Grønland og for grønlandske efterskoleelever i Danmark.
- Sundhedsområdet blev hjemtaget i 1992.
- Alle medlemmer af Inatsisartut blev i juni enige om at kræve en udredning af spiralkampagnen, som foregik fra 1966 til 1975 og endda længere.
- Grønlands Råd for Menneskerettigheder og eksperter fra Dansk Institut for Internationale Studier og Institut for Menneskerettigheder har vurderet, at kampagnen var et brud på kvindernes menneskrettigheder.