10 års selvstyre: Her er ti sager som har fyldt debatten

Vrede fiskere, politiske op- og nedture og nye lufthavne. Dyk ned i en række store sager fra de første ti år med Selvstyret.
Foto © : Camilla Dam/KNR
20. juni 2019 16:58

2009Fiskere vil redde deres økonomi

Knap to uger efter, at Selvstyret blev indført, bliver havnen i Nuuk blokeret af 11 fiskefartøjer.

Fiskernes krav til Selvstyret er at indføre mindstepriser for at sikre fiskernes økonomi. Fiskerne mener, at landskassen skal spæde op, når priserne falder på for eksempel torsk. Den daværende naalakkersuisoq for fiskeri, Ane Hansen, ønskede ikke at efterkomme kravet.

Blokade
Foto © : Ukendt

 

2010: Jern i Godthåbsfjorden

Råstofkoncernen London Minings forundersøgelser af undergrunden ved Isukasia nær Nuuk viser, at undergrunden gemmer på 951 millioner tons jern.

Selskabet ønsker at udvinde jernet kommercielt, og planen bliver diskuteret flere år frem herhjemme. Det er dog aldrig lykkes at realisere projektet, bl.a. grundet fald i de globale råstofpriser.

Jern

 

2011 - Fiskerne demonstrerer 

Den nye fiskerilov, der skulle tredje-behandles af Inatsisartut, møder kraftig modstand af 300 fiskere, der demonstrer i Ilulissats gader.

De vil ikke acceptere, at investorer, der ikke har direkte forbindelse til fiskeriet, får mulighed for at blive medejere i fiskeribranchen.

Fiskerne bliver hørt, og daværende naalakkersuisoq for fiskeri, Ane Hansen, dropper lovforslaget ved den efterfølgende efterårssamling i Inatsisartut.

Ilulissat aalisartut

 

2012: Håbets lov bliver vedtaget

Med Kuupik V. Kleist (IA) i spidsen bliver en ny rammelov for storskalaaktiviteter på råstof- og industriområdet vedtaget. Rammeloven er længe ventet og tilknyttet store håb om at kunne bidrage til at sætte skred i råstofudvindingen herhjemme.

Den nævnes bl.a. i Kuupik V. Kleists nytårstale som et af årets mest vitale politiske resultater.

 

2013: Landets første kvindelige formand for Naalakkersuisut

Aleqa Hammond (S) blev den store stemmesluger ved valget til Inatsisartut, hvor hun får 6818 personlige stemmer. Til sammenligning får den dengang siddende formand, Kuupik V. Kleist (IA), 4369 personlige stemmer.

Hammond bliver den første kvindelige formand for Naalakkersuisut, og det vækker genklang i udlandet. Bl.a. i USA, Canada, Norge og i Kina ikke mindst pga. hendes markante holdninger til selvstændighedsspørgsmålet.

Aleqa forhandlinger 2013


Under hendes lederskab ophæver et snævert flertal i Inatsisartut nultolerancen over for uran. Det sker samme år.

Foto © : KNR

 

2014: Pengemisbrug skyder Aleqa ned fra stjernerne 
Det daværende Naalakkersuisut bliver væltet på to hektiske døgn. Det sker efter, at formand Aleqa Hammond (S) bliver afsløret i at have misbrugt mere end 100.000 kroner fra landskassen. Det fører til store offentlige og politiske protester, som til sidste vælter hende som formand for Naalakkersuisut.

Aleqa Hammond

2015 - Lufthavnsplaner får luft under vingerne

Med Kim Kielsen (S) i spidsen vedtager et flertal i Inatsisartut lufthavnspakken, der nu fire år efter, har fundet den endelige finansiering og udformning. De første spadestik ventes at blive taget i 2020, og i 2023 skal der stå to nye atlantlufthavne i henholdsvis Nuuk og Ilulissat og en mindre lufthavn i Qaqortoq. Den danske stat bliver medejer af lufthavnene og medfinansierer dem også.

Foto © : Kalaallit Airports.


2016 - En kommune bliver til to efter store protester

Et stort flertal i Inatsisartut beslutter, at Qaasuitsup Kommunia skal deles i to. Resultatet bliver dannelsen af Avannaata Kommunia og Kommune Qeqertalik. Kommuneadskillelsen trådte officielt i kraft den 1. januar 2018, men blev altså besluttet to år før efter et stort pres fra borgerne.

Kommunevåben
Foto © : Qaasuitsup Kommunia

 

2017 - Et fjeldskred ryster hele landet

Et stort fjeldskred i Karrat Isfjord ved Uummannaq og udløser en tsunami i bygderne Nuugaatsiaq og Illorsuit. Det fører til massive materielle ødelæggelser, og fire personer mister livet i en af de alvorligste naturkatastrofer i landets nyere historie. De to bygder er efterfølgende lukket, fordi der stadig vurderes at være fare for nye fjeldskred. Borgere fra de to bygder mangler stadig at blive permanent genhuset.

GEUS' efterfølgende undersøgelser viser, at der fortsat er 18 steder med fare for nye fjeldskred langs vestkysten.

Nuugaatsiaq
Foto © : Arktisk Kommando/Palle Lauritsen

 

2018 - Kampen mod selvmord samler folk på tværs af kysten

Over hele landet tager debatten om selvmord fat, og i efteråret bliver er der demonstrationer i 12 byer langs kysten for at sætte fokus på problematikken. Det sker under fanen Imminornerit 0 Selvmord. Debatten voksede ud af en kedelig statistik, hvor Grønland gennem flere år har været i top blandt verdens lande, når det gælder antal selvmord per indbygger.

Foto © : Tillie Martinussen

2019 - Dokumentar sætter ild til socialpolitkken

Et flertal i Inatsisartut vedtager efter stor offentlig debat, at Naalakkersuisut skal henvende sig til Danmark for at koordinere hjælp til socialområdet med fokus på udsatte børn og unge. Debatten om misbrugte børn og unge blusser op i begyndelsen af maj efter DR-dokumentaren Byen hvor børn forsvinder. Sagen er stadig under stor debat både politisk og i blandt befolkningen.