Kommunedeling: Enigt Inatsisartut støtter borgernes ønske

Inatsisartut er enige om at støtte ønsket om en kommunedeling af Qaasuitsup Kommunia, men de er ikke enige om hvordan. Det viste førstebehandlingen af forslaget om delingen af kommunen i Inatsisartut mandag.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
25. oktober 2016 05:41

Spørgsmålet om delingen af Qaasuitsup Kommunia blev førstebehandlet mandag og her stod det klart at samtlige fem partier i Inatsisartut støtter ønsket fra kommunens borgere og politikere om at dele kommunen.

Men hvordan nordkommunen skal deles, og hvad der er vigtigst at være opmærksom på, det er der forskellige meninger om i Inatsisartut.

I Partii Naleraq opfordrer ordfører Hans Enoksen til at udvise stor forsigtighed i beslutningen om kommunedelingen. I bemærkningerne til forslaget fra Naalakkersuisut står, at man må forvente at skatten vil stige ved kommunedelingen, hvis man skal fastholde serviceniveauet.

Og det bekymrer Partii Naleraq, for de penge der skal bruges til delingen vil blive taget fra de penge, der ellers bliver brugt til at servicere borgerne.

- Ønsker borgerne forringelser i servicen?, at betale højere skatter eller ringere service for de handikappede, de ældre og for børnene, sagde Hans Enoksen blandt andet i salen og slog fast at man må være varsom med beslutningerne.

Forslaget fra Naalakkersuisut går ud på at dele kommunen i to: En nordkommune, der består af de gamle kommuner, Qaanaaq, Upernavik, Uummannaq og Ilulissat og en diskobugtkommune, der består af de gamle kommuner Qeqertarsuaq, Aasiaat, Qasigiannguit og Kangaatsiaq.

Men den opdeling er Partii Naleraq ikke er helt enig i. Her mener man i stedet, at Ilulissat skal indgå i diskobugtkommunen, mens Qaanaaq, Upernavik og Uummannaq bliver en kommune for sig. 

Også Atassut mener at delingen skal være anderledes. De foreslår en deling i tre kommuner i stedet for to: Qaanaaq, Upernavik og Uummannaq i en, Ilulissat og Qeqertarsuaq i en anden, og en tredje med Qasigiannguit, Aasiaat og Kangaatsiaq.

I Siumut mener man dog ikke, at det er så vigtigt, præcis hvordan kommunen bliver delt, så længe delingen giver en forbedring af det nære demokrati, altså hvor tæt den enkelte borger er på, hvor beslutningerne om dem bliver taget. Og om kommunerne kan håndtere de opgaver som bliver flyttet fra selvstyret til kommunerne.

Et af de store spørgmål har været, hvem der skal betale for en deling. Ifølge Naalakkersuisut er det Qaasuitsup Kommunia selv, der må stå for at betale udgifterne. Og ved høringen har de resterende kommuner meddelt, at de ikke ønsker at betale for delingen af Nordkommunen.

Ifølge Siumuts ordfører Jess Svane må man forvente, at det vil give ekstraomkostninger at dele kommunen og derfor mener partiet at Inatsisartut skal være med til at dække omkostningerne.

Men det er Demokraterne ikke enige i. Ordfører Justus Hansen siger, at en deling af kommunen ikke må ligge hverken selvstyret eller de resterende kommuner til last.

Hos IA påpeger ordfører Sara Olsvig at det under alle omstændigheder er vigtigt at få analyseret en deling grundigt, så man kan få en deling som et bredt flertal er enige om, ellers risikerer man at stå med et nyt ønske om en kommunedeling om få år.