Nultolerancen hører historien til

Et delt Inatsisartut besluttede i går at lægge nultolerancen for uranudvinding i graven. Det skete med den mindst mulige margin og såvel gråd som jubel.
25. oktober 2013 08:03

Det er et spørgsmål som i den grad har splittet befolkningen og der var da også spænding til sidst tryk på stemmeknapperne, før det stod klart at koalitionen med 15 mod 14 stemmer vandt over de skeptikerne fra IA, Demokraterne og nu også Randi Broberg fra Partii Inuit.

- Nu kan jeg se mig selv i øjnene igen sagde hun efter, hun gjorde det klart, at hun ville stemme mod forslaget.

Efter afstemningen forlod IA'erne i ført deres nej til uran trøjer. Flere med mascaraen lettere udglattet af de tårer, de ikke kunne holde tilbage.

Foran Siumuts kontor var stemningen anderledes. Her fangede vi Atassuts formand Gerhardt Petersen.

- Jeg er glad og jeg tror alle Atassutterne er glade. Nu er der mulighed for at komme videre. Nu skal der arbejdes for, at de miner hvor der eventuelt kan være uranholdige mineraler kan komme i gang, sagde formand for Atassut Gerhardt Petersen, mens jublende siumuttere i baggrunden faldt ind i fællessang.

For Naalakkersuisoq Jens-Erik Kirkegaard var dagen i går noget af en rundtur. Han lagde ud med at præsenterer landets første storskalaprojekt, siden blev der rejst et mistillidsvotum mod ham i Inatsisartut, som han dog overlevede, før han endeligt kunne ånde lettet op, efter nultolerance blev ophævet.

- Det er med blandede følelser, men selvfølgelig glad for at principbeslutningen bliver vedtaget. Den har været vigtig så vi kan arbejde videre og eventuelt en dag modtage en ansøgning, hvor uran er med som produkt i ansøgningen, sagde Naalakkersuisoq efter afstemningen.

At afstemningen om et for landet så vigtigt punkt var så tæt, var ikke noget der påvirker ham.

- Inatsisartut arbejder efter flertalssystemet. Når flertallet er for et lovforslag, så er det dét vi arbejder ud fra, slår Jens-Erik Kirkegaard fast.