Imminornerit 0 selvmord attaveqaqatigiittarfikkut facebookimi qupperneq alakkarterneqarsinnaavoqFoto: Niviaq Korneliussen

Niviaq Korneliussen: Vi kan ikke lade som ingenting længere

Problemerne med selvmord er så store her i landet, at vi ikke kan lade som ingenting længere. Sådan siger arrangøren af demonstrationen Imminornerit 0 Selvmord, den unge forfatter Niviaq Korneliussen. Hun har taget sagen i egen hånd og vil råbe politikerne op.

Der sker alt for mange selvmord her i landet. Det viser de seneste tal fra politiets årsrapport.

Sidste år registrerede politiet 41 selvmord, og 832 selvmordstrusler. I flere år har Grønland stået med den tvivlsomme ære som et af de lande i verden med flest selvmord per indbygger.

Telefonrådgivning
Her i landet er der mulighed for telefonrådgivning, hvis man går med selvmordstanker eller er berørt af selvmord.

 

Voksne kan ringe til Attavik på telefon 146.
Børn og unge kan ringe til Børne-Unge-telefonen på telefon 134.

Begge telefoner er åbne alle ugens dage kl. 19.00-21.00.

De tal vil forfatter Niviaq Korneliussen ændre på og som hun selv udtrykker det, vil hun ikke længere lade som ingenting.

LÆS OGSÅ Selvmordstrusler fylder for meget

- Det har været nødvendigt i rigtig lang tid. Selvmordsraten i Grønland er den højeste i verden og det har den altid været. Jeg som privatperson kan ikke længere bare se på, og der er rigtig mange, der er enige med mig. Derfor prøver de at samarbejde med mig. Vi kan ikke bare se på, og derfor må vi bruge vores kræfter for skaffe hjælp til dem, der har brug for det, siger hun.

Stor interesse for demonstration

Der findes flere tiltag til forebyggelse af selvmord, for eksempel Inuuneruna iggoraarsuk, paarisa og lignende, men Niviaq Korneliussen mener ikke at det er nok.

Derfor har hun startet initiativet Imminornerit 0 Selvmord. Her samarbejder hun med andre frivillige i 10 byer for at arrangere en demonstration for at råbe politikerne op. På facebook har initiativet fået stor opmærksomhed og 827 har markeret deres støtte til demonstrationen.


Qanorooq besøgte initiativet Imminornerit 0 Selvmord, da frivillige mødtes for at lave plakater. Artiklen fortsætter under videoen.

Imminornerit : 0 : Selvmord

 

Niviaq Korneliussen forklarer, at demonstrationen har tre hovedpunkter til Inatsisartutmedlemmerne. Selvmordstruede og pårørende til selvmordsofre skal have omgående professionel hjælp, der skal flere midler og ressourcer til selvmordsbekæmpelse.

- Også som tredje skal politikerne handle nu, siger Korneliussen.

Demonstrationen begynder tirsdag den 30 oktober kl 12.

 

Her fortæller NAKUUSA, hvorfor de deltager i demonstrationen:

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt