Fiskerne protesterer

Op mod 300 fiskere var ude at demonstrere i Ilulissat i eftermiddag. Fiskerne kræver den kommende fiskerilov udsat.
Ilulissat aalisartut
14. november 2011 16:19

Demonstranterne i Ilulissat ønsker, at den nye fiskerilov, der skal tredje-behandles af Inatsisartut i morgen, endnu engang bliver udsat.

Fiskerne kan nemlig ikke acceptere, at investorer, som ellers ikke har direkte forbindelse til fiskeriet i dag, skal have mulighed for at blive medejere i fiskeribranchen:

- Den nye fiskerilov er slet ikke egnet til grønlandske forhold. For med den nye lov, vil kun dem, som har råd, få udbytte af fiskeriet, siger Anton Lindenhann, der er næstformand for fisker og fanger foreningen i Ilulissat.

- Hvis fiskeriloven ikke bliver udsat, så bør Naalakkersuisut gå af, sådan råbte demonstranterne blandt andet under demonstrationen:

-Vi opfordrer derfor kraftigt på forandringer. Og hvis politikerne ikke vil lytte, så bør de gå af, siger Anton Lindenhann, der ikke kan forstå hvorfor SIK ikke støtter fiskernes demonstration:

- SIK’s lokalafdeling SIP har givet udsagn til os, at de støtter os. Men har fra hovedorganisationen fået at vide, at de ikke skal deltage i demonstrationen, siger Anton Lindenhann.

SIK´s formand Jess G. Berthelsen gik i fredags imod fiskernes planer om demonstrationer, fordi fiskerne, i modsætning til SIK´s medlemmer, har haft stor indtægtsfremgang i år. Således er indhandlingen steget med 33 procent fra 2010 til 2011, og derfor mener både SIK og GA at fiskerne overreagerer.