Ufølsom og respektløs: Hård kritik af kommende krimi om spiralsagen

Nauja Lynges kommende roman om spiralsagen har vakt store følelser og hårde ord på de sociale medier. Men det får ikke forfatteren til at klappe i.
Forfatter Nauja Lynge er blevet mødt af ualmindelig hårde ord på de sociale medier efter nyheden om hendes kommende roman. Foto © : Forlaget Alhambra
Skrevet af Thor Bill
15. marts 2024 07:45

Der er utvivlsomt rigtig mange følelser på spil, når det handler om spiralsagen.

Det blev meget tydeligt tidligere på ugen, da nyheden om forfatter Nauja Lynges kommende krimi-roman om netop spiralsagen blev lanceret.

Det fik nemlig kommentarer på sociale medier til at vælte ind med kritik og hårde ord.

Blandt andet blev forfatteren beskyldt for at være ufølsom og for at slå plat på den alvorlige sag.

Samtidig skrev flere, at Nauja Lynge burde overlade det til kvinderne selv at fortælle deres historier, samt at det var respektløs at skrive fiktion om en virkelig sag, der endnu ikke har fået sin afslutning. 

Foto © : KNR

Og det ramte Nauja Lynge hårdt, fortæller hun.

- Det var meget voldsomt. Jeg går normalt ikke ind og læser alle kommentarer, for jeg synes, det er svært at holde til. Men så gjorde jeg det alligevel, og så blev jeg virkelig ked af det. Jeg tænkte, at jeg aldrig nogensinde ville have noget med Grønland at gøre igen. Jeg var helt grædefærdig.

Samtidig var hun godt klar over, at det er et alvorligt emne, hun har valgt at beskæftige sig med.

- Det er jo ikke kun fordi, jeg har fået den shitstorm, at jeg selv bliver ked af det. Jeg er jo godt klar over, at når folk reagerer så meget, så er det fordi, det er et traume og noget meget alvorligt, siger hun.

Derfor får kritikken hende heller ikke til at klappe i.

- Man kan ikke diktere en forfatter eller en kunstner. Begynder man at gøre det, så dør kunsten.

- Der er ikke nogen steder i bogen, hvor jeg prøver at tage de her modige kvinder eller deres sorg for indtægt for noget som helst. Det kan jeg garantere.


Vil ikke have mundkurv på

Bogen, der skal hedde Grønlandseksperimentet, er en fiktiv krimi-roman og handler om grønlændere på danske kostskoler, som får opsat spiral. Og selvom der er tale om fiktion, håber Nauja Lynge at bogen kan være med til at sætte fokus på grønlænderes forhold i Danmark.

- Med bogen vil jeg rigtig gerne have, at man står tilbage og tænker, at vi skal begynde at samtale igen. Det er noget af budskabet i bogen. Men vi kan jo ikke komme til at samtale, hvis vi giver hinanden mundkurv på.

Foto © : KNR

Og det er lige præcis, hvad Nauja Lynge selv mener, der sker. Særligt oplever hun en modvilje fra grønlændere i Grønland mod grønlændere i Danmark, fortæller hun.

- Der er altså en tendens til at sige, at os, der bor i Danmark, ikke er rigtige grønlændere. Vi må kun udtale os om de flotte isbjerge og den UNESCO-fredede isfjord. Begynder vi at komme ind på andre emner, så skal vi holde vores kæft, fordi vi bor hernede og skal koncentrere os om emner, der handler om Danmark. Det får jeg tit at vide.

Men det har forfatteren altså ikke tænkt sig.

- Så vil jeg blot slå fast med syvtommerssøm, at det her emne altså også berører den tredjedel af Grønlands befolkning, der bor i Danmark.

Hvad er spiralsagen?

  • DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
  • Ifølge DR blev der opsat 4500 spiraler fra 1966 til 1970.
  • På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
  • Flere kvinder fortæller, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.
  • Naalakkersuisut og den danske regering blev i september 2022 enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen. Udredningen skal afdække den historiske kontekst for svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland fra 1960 til 1991, herunder spiralsagen. Grønland hjemtog sundhedsområdet i 1992.
  • Udredningen forventes at være klar i maj 2025.
  • I oktober 2023 allierede 67 kvinder fra spiralsagen sig med advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater og krævede en undskyldning og erstatning fra den danske stat.
  • I marts 2024 er antallet af kvinder, der kræver erstatning, nu vokset til 143 kvinder, der hver kræver 300.000 kr. i erstatning.
  • Kvinderne stævner nu den danske stat, da staten ifølge Mads Pramming først vil tage stilling til erstatningskravet efter, at den igangværende udredning er færdig.

Forstår godt smerten

Selvom Nauja Lynge er overrasket over de voldsomme reaktioner og de hårde ord, så forstår hun godt den smerte, der ligger bag.

Og hun understreger, at hun ikke vil tage plads fra de kvinder, der selv fortæller deres egne historier.

- Jeg er ikke på nogen måde ude på at tage en stemme fra nogen. Og når man har læst min krimi-roman, så er man ikke i tvivl om, at det heller ikke er mit ærinde.

- Der er ikke nogen steder i bogen, hvor jeg prøver at tage de her modige kvinder eller deres sorg for indtægt for noget som helst. Det kan jeg garantere.

Foto © : KNR

Derfor har det også været vigtigt for hende at lade handlingen udspille sig i Danmark, hvor hun selv har oplevet magtforholdet mellem den danske stat og grønlandske borgere udspille sig.

- Jeg kan kun sige, at jeg har gjort det på en sober måde, og har brugt rigtig, rigtig lang tid på at lave research til det her. Og jeg har valgt at skrive i en smerte, som jeg kender fra mig selv for ikke at udstille andre.

”Grønlandseksperimentet” udkommer til januar 2025.