Håndbold: VM-kvalifikationsturnering i Nuuk kommer endnu tættere på

Kommuneqarfik Sermersooq og Naalakkersuisut støtter værtsskab for VM-kvalifikationsturnering i Nuuk for kvinder. Finregning skal vise, om drømmen kan realiseres næste år
Skrevet af Noah Mølgaard
15. november 2022 11:38

Finansudvalget i Inatsisartut har fornylig godkendt en ekstraordinær bevilling på en million kroner til idrætten.

Beløbet skal bruges til et eventuelt værtsskab for damernes VM-kvalifikationsturnering i håndbold i Nuuk næste år med deltagelse fra nordamerikanske og caribiske hold.

LÆS OGSÅ VM-kampe i Nuuk rykker tættere på: Kommune vil være med til at betale

- Vi har haft en dialog med håndboldforbundet siden sommeren, hvor de har spurgt, om vi kan støtte værtsskabet med en million kroner, siger naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, idræt og kirke Peter Olsen (IA) til KNR.

- Finansudvalget har fornylig godkendt ekstraordinær bevilling på en million kroner. Jeg håber derfor, at vores støtte har sat en realisering af projektet tættere på, siger Peter Olsen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hylder håndbold-kvinderne for andenplads

Formanden for håndboldforbundet TAAK, Carsten Olsen, er også taknemmelig for støtten fra Naalakkersuisut. Kommuneqarfik Sermersooq har også bevilget en million kroner til værtsskab for damernes VM-kvalifikationsturnering næste år.

Vil undgå stor gæld

Det økonomiske grundlag er endnu ikke sikret, men der er taget store skridt.

Erfaringer fra herrernes VM-kvalifikationsturnering i 2018 i Nuuk PAN-AM 2018 kan komme til gavn nu.

- Med de erfaringer vi har fra PAN-AM 2018, og den opbakning vi nu oplever, skal vi have de nutidige tal på transport og indkvartering. Det må formodes at være de største udgifter i projektet, før end vi i bestyrelsen endeligt kan godkende, at projektet skal søsættes, siger Carsten Olsen.

- Vi oplever, at alt bliver dyrere, blandt andet på grund af inflationen og krigen i Ukraine. Det skal vi være opmærksomme på, så vi ikke risikerer, at håndboldforbundet sætter sig i en vanskelig økonomisk situation. Vi skal se på, hvad det kommer til at koste at sikre, at de deltagende landshold kan komme hertil, før vi kan give grønt lys, siger Carsten Olsen.

Inussivik på kogepunktet

Nuuk havde værtsskabet for herrernes VM-kvalifikationsturnering i 2018, hvor gaderne lå øde, når Grønland spillede kampe, og stemningen i multihallen Inussivik kogte af spænding.

- Vores herrelandshold skabte sammenhold, glæde og spænding dengang. Jeg håber derfor, at vi også kan have samme oplevelse med damelandsholdet, siger Peter Olsen.

- Jeg er sikker på, at hjemmebanen gav herrelandsholdet styrke dengang. Jeg er derfor ikke tvivl om, at det samme vil gælde for damelandsholdet, siger Peter Olsen.

LÆS OGSÅ Anfører om sølvmedalje: Vi vil meget mere

Carsten Olsen er heller ikke tvivl om, at et eventuelt værtsskab vil samle befolkningen.

- Vi kommer til at fylde Inussivik og lægge gaderne øde hen igen i hele landet - ligesom i 2018, siger Carsten Olsen.

Grønland er medlem af det nordamerikanske håndboldforbund NACHC. Det er lande som USA, Cuba, Mexico, Puerto Rico, Den Dominikanske Republik og Canada.

LÆS OGSÅ Finale: Puerto Rico vinder - Grønland får andenpladsen

Puerto Rico kvalificerede sig til VM sidste år, hvor de slog Grønland i finalen, da der blev spillet om en plads i VM-slutrunden i Spanien.