VM-kampe i Nuuk rykker tættere på: Kommune vil være med til at betale

Håndboldforbundet vil holde VM-kvalifikationskampe i Nuuk næste år, og nu vil Kommuneqarfik Sermersooq støtte forbundet med en million kroner.
Bruttolandshold håndbold kvinder 2021
Damelandsholdet i håndbold har aldrig spillet VM-kampe på hjemmebane - skal det blive virkelighed i 2023? Foto © : Noah Mølgaard
Skrevet af Noah Mølgaard
01. juni 2022 15:55

Skal det lykkedes for det grønlandske damelandshold i håndbold, at spille VM-kvalifikationskampe på hjemmebane?

Det er en del af håndboldforbundets drøm.

VM-kampe på hjemmebane rykkede i hvert fald tættere på, da kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq tirsdag sagde ja til, at støtte håndboldforbundet med en million kroner, hvis Nuuk skal være værtsby til VM-kvalifikationsturnering.

- Vi er glade for at hele kommunalbestyrelsen godkendte tillægsbevillingen, siger formand for børne- og skoleudvalget Juaaka Lyberth fra Inuit Ataqatigiit til KNR.

Men kommunen kræver, at andre også giver lige så meget.

- Der kræves, at andre ansøgninger til støtte andre steder også giver tilsvarende beløb, som Kommuneqarfik Sermersooq vil give, siger Juaaka Lyberth.

LÆS OGSÅ Finale: Puerto Rico vinder - Grønland får andenpladsen

Det er Grønlands håndboldforbund, TAAK, der arbejder på at søge værtskabet for VM-kvalifikationsturneringen for kvinder i 2023. I den forbindelsen har forbundet skrevet til kommunen om støtte, hvilket de så har fået tilsagn til.

Fantastisk oplevelse

Turneringen bliver ikke på samme størrelse som herrernes VM-kvalifikationsturnering PanAm 2018, der blev afholdt i Nuuk. Dengang kom hold fra Nordamerika og Sydamerika, der pressede budgettet til over 20 millioner kroner.

Det panamerikanske forbund er siden dengang blevet delt i nord og syd, hvor Grønland nu hører under NACHC, der er forbund for nordamerikanske og caribiske nationer.

Nu anslår TAAK, at kvindernes VM-kvalifikation vil koste knapt 6 millioner kroner.

Juaaka Lyberth håber også, at de grønlandske kvinder får mulighed for at spille VM-kampe på hjemmebane – ligesom herrerne, der spillede VM-kvalifikationskampe i Nuuk i 2018.

 

Foto © : Anders Berthelsen/GHF

Foto: Anders Berthelsen/GHF

- Det var en fantastisk og meget spændende oplevelse. Det skabte sammenhold og fælles kamp for at opnå et mål. Vi ønskede alle sammen at Grønland skulle kvalificere sig og det var en utrolig oplevelse, siger Juaaka Lyberth.

LÆS OGSÅ Chile snupper VM-billet for næsen af Grønland

Det lykkedes dog ikke håndboldherrerne at nå VM dengang. Damelandsholdet kom også i finalen ved VM-kvalifikationsturneringen 2021, men blev slået af Puerto Rico, der tog den eneste plads ved VM Nordamerikanske og caribiske hold spillede

TAAK arbejder nu videre med at søge støtte fra Naalakkersuisut og idrættens organisationer.