Greta Thunberg nægter at tage imod Nordisk Råds Miljøpris

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har også takket nej til 350.000 kroner fra Nordisk Råd.
Greta Thunberg har valgt ikke at tage imod prisen, der er blevet uddelt ved et arrangement i Stockholm tirsdag aften. Foto © : Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau, Malik Brøns
30. oktober 2019 14:52
Versionist Connie Fontain

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har fået Nordisk Råds Miljøpris for 2019, oplyser Nordisk Råd i en pressemeddelelse.

Greta Thunberg har dog valgt ikke at tage imod prisen, der er blevet uddelt ved et arrangement i Stockholm tirsdag aften.

Til at repræsentere sig havde Greta Thunberg sendt to andre aktivister.

LÆS OGSÅ Rasende Thunberg i FN: I har stjålet min barndom

- Vi er blandt de lande, som har mulighed for at gøre mest, men vi gør i princippet ingenting.

- Indtil det sker, vil hverken jeg eller Fridays for future i Sverige (Thunbergs miljøbevægelse, red.) tage imod Nordisk Råds Miljøpris, sagde aktivisterne på vegne af Greta Thunberg til arrangementet.

Prisen får 16-årige Greta Thunberg, fordi hun har vakt liv i klima- og miljødebatten på et kritisk tidspunkt i verdenshistorien, forklarer juryen.

Samtidig har hun inspireret millioner af mennesker verden over til at kræve mærkbare tiltag fra politikerne.

LÆS OGSÅ Thunbergip atuanngitsoortarnera silap kianneruleriartorneranut ilungersuutiginnissutaalersoq

- Greta har som ingen anden præsteret på kort tid at øge bevidstheden om klima- og miljøspørgsmål i de nordiske lande og i resten af verden.

- Hun har stædigt og overbevisende opfordret verden til at lytte til forskningen og handle ud fra fakta. Hendes påvirkning er blevet så omfattende, at der nu tales om en global "Greta Thunberg-effekt", lyder det i pressemeddelelsen fra Nordisk Råd.

Tidligere i år var Greta Thunberg nomineret til at modtage Nobels fredspris. Den endte dog i stedet med at gå til Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed.

Greta Thunberg har i noget tid været en af de mest fremtrædende stemmer i kampen mod klimaforandringer. Hun er blandt andet kendt for at være blevet væk fra skolen for i stedet at demonstrere foran Riksdagen i Sverige.

For en måneds tid siden talte hun ved åbningen af FN's klimatopmøde i New York. Det var en tale, som længe efter fik en del omtale på grund af særligt den måde, Grete Thunberg fremlagde den på.

- Jeg burde slet ikke stå heroppe. Jeg burde være i skole. I ser håb i os unge mennesker - hvordan vover I?

- I har stjålet mine drømme og min barndom med jeres tomme ord, sagde Greta Thunberg dengang med tårer i øjnene.

Ud over miljøprisen har Nordisk Råd tirsdag aften også uddelt priser inden for film, musik, litteratur samt børne- og ungdomslitteratur.

De enkelte prismodtagere får ud over deres priser også 350.000 kroner.

På sin Instagram-profil fortæller Greta Thunberg, at hun heller ikke vil tage imod de 350.000 kroner.

Der var fire grønlandske nomineringer til årets Nordisk Råds priser.

Det var Tuttuarannguaq af Camilla Sommer og Pernille Kreutzmann der var normineret til Børne- og ungdomslitteraturpris, musikgruppen Da Bartali Crew var normineret til musikprisen, Plastic not so fantastic til miljøprisen og Arpaatit Qaqortut af Pivinnguaq Mørch som var normineret til litteraturprisen.

LÆS OGSÅ Tuttuarannguaq pillugu atuakkiaq nersornaasigassatut innersuunneqartoq

LÆS OGSÅ Plastic Not So Fantastic nersornaasigassatut innersuunneqartoq

Det blev dog deres nordiske kollegaer der fik prisenerne.