Rasende Thunberg i FN: I har stjålet min barndom

Den unge klimaaktivist, Greta Thunberg, anklagede i går i hårde vendinger verdens politikere for at svigte deres ansvar og lade stå til, når det gælder bekæmpelsen af den globale opvarmning.
- Jeg burde slet ikke stå heroppe. Jeg burde være i skole. I ser håb i os unge mennesker - hvordan vover I? I har stjålet mine drømme og min barndom med jeres tomme ord, sagde Greta Thunberg med tårer i øjnene. Foto © : Lucas Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
24. september 2019 08:44

Det skete i en følelsesladet tale ved åbningen af FN's klimatopmøde i New York mandag.

- Jeg burde slet ikke stå heroppe. Jeg burde være i skole. I ser håb i os unge mennesker - hvordan vover I? I har stjålet mine drømme og min barndom med jeres tomme ord, sagde hun med tårer i øjnene.

Den svenske teenager står i spidsen for en voksende klimabevægelse, der fredag demonstrerede i byer verden over.

LÆS OGSÅ Thunberg efter ankomst til USA: Nu må Trump ind i kampen

- Hvis I vælger at svigte os, vil vi aldrig tilgive jer. Vi vil ikke lade jer slippe afsted med det her. Verden er ved at vågne, og der kommer til at ske forandringer, om I vil det eller ej, lød det fra Greta Thunberg.

Thunberg var inviteret af FN's generalsekretær, António Guterres, til at tale. Generalsekretæren selv indledte topmødet med at kalde de globale klimaforandringer for en 'nødsituation'.

Formålet med topmødet er at få verdens ledere til at skærpe deres klimaplaner, fordi de nuværende ikke er tilstrækkelige til at bremse den globale opvarmning.

LÆS OGSÅ Unge i USA slutter op om Gretha Thunbergs klimakamp

- Dette er ikke et klimatopmøde med snak. Vi har snakket nok. Det er ikke et klimatopmøde med forhandlinger, for vi kan ikke forhandle med naturen. Dette er et handlingens klimatopmøde, sagde han.