Grønlandsbanken: Flere og flere fiskere slås for at tjene penge nok til et godt liv

Landets største bank satte en stop for lån til nye jollefiskere for omkring to år siden, men oplever stadig, at flere fiskere er hårdt ramt på økonomien.
Jollefiskerne er hårdt ramt på økonomien, fordi der blivere færre og færre fisk samtidig med, at flere vil ind i fiskeriet. Foto © : POCA
Skrevet af Mathies Hvid Toft
12. marts 2021 05:40

Der er for mange fiskere om for få og stadig mindre fisk.

Det er budskabet fra Grønlandsbanken, som oplever, at flere og flere fiskere har svært ved at få tingene til at hænge sammen økonomisk.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken: Det indenskærs fiskeri er ved at kuldsejle

- Hver måned ser vi, at fiskere - og også nye fiskere - har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Der skal gøres noget for at få fiskeriet gjort biologisk og økonomisk bæredygtigt, fastslår direktør i Grønlandsbanken, Martin Kviesgaard.

Udmeldingen kommer knap to år efter, at banken satte udlånsfoden ned og stoppede med at give nye lån til folk, der ville ind i jollefiskeriet. Det har dog ikke stoppet problemet.

- Vi vurderer, at det bliver værre. Vi ser flere og flere fiskere, der har sværere ved at få økonomien til at hænge sammen, siger han videre.

Flere hundrede er ramt

Martin Kviesgaard har ikke et præcist tal på, hvor mange fiskere hos banken, der er økonomisk nødlidende. Han anslår dog, at der i hvert fald er tale om nogle hundrede.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken stopper finansiering af jollefiskeriet

Det er ikke noget, der truer selve bankens økonomi, men det rammer alligevel samfundet.

- Der er mange fiskere, der ikke kan tjene penge nok til at have et godt liv, og på den måde er der en stor del af borgerne i landet, som er påvirket af det her, og det er alvorligt, fortæller han.

Ser frem til Fiskerikommissionens anbefalinger

Hvis ikke politikerne gør noget for at skabe et mere bæredygtigt fiskeri, så forudser Grønlandsbanken i sine analyser, at der venter et både økonomisk og biologisk kollaps i dele af industrien.

Martin Kviesgaard
Foto © : Grønlandsbanken.

Billed: Martin Kviesgaard har været direktør i Grønlandsbanken siden 2005.

Derfor ser bankens ledelse frem til, at Fiskerikommissionen i foråret kommer med anbefalinger for forvaltningen af fiskeriet.

- Vi håber på, at der bliver peget på, at der skal ske en tilpasning i antallet af fiskere, og der skal være en bæredygtig forvaltning. Løsningen er nok rimelig straight forward. Det er en bæredygtig forvaltning, og en tilpasning i antallet af fiskere, siger direktøren.

LÆS OGSÅ Coronakrisen spænder ben for Grønlandsbankens fremgang

Martin Kviesgaard understreger, at kollapset ikke sker fra den ene dag til den anden. Det er en glidende bevægelse. Det er dog svært at spå om, hvor lang tid landets politikere har til at tilpasse fiskeriet.

- Men jeg synes, at det er meget positivt, at Fiskerikommissionen kommer med deres anbefalinger her senere på foråret, og så vil det være meget nærliggende, at der bliver handlet på det bagefter.

For den enkelte fisker, der kæmper for at tjene en penge nok, kan konsekvensen meget vel blive, at man på sigt må finde en anden måde at tjene penge, eller flere fiskere slår sig sammen, lyder vurderingen.