Coronakrisen spænder ben for Grønlandsbankens fremgang

For første gang i adskillige år går Grønlandsbanken tilbage. Det fremgår af bankens årsregnskab. Synderen hedder coronakrisen, og den har kostet banken et tocifret millionbeløb.
Grønlandsbankens udlån steg sidste år og er for første gang på over 4 milliarder kroner.
Skrevet af Mathies Hvid Toft
02. marts 2021 11:29

2020 bød på den første tilbagegang for Grønlandsbanken i flere år.

I årsregnskabet fremgår det, at årets resultat endte på 96,2 millioner kroner sidste år.

Det er en tilbagegang på 33,9 millioner kroner i forhold til 2019. Tilbagegangen var dog forventet, og derfor finder ledelsen årets resultat tilfredsstillende.

- Grønlandsbanken havde ved indgangen til 2020 forventninger om et resultat før skat i intervallet kr. 120 - 140 mio. og i lyset af COVID-19 vurderer banken, at resultatet er tilfredsstillende, skriver ledelsen, der er anført af direktør Martin Kviesgaard, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken: Det indenskærs fiskeri er ved at kuldsejle

Coronakrisen gnaver omkring 40 millioner kroner af resultaterne

Martin Kviesgaard anslår, at coronakrisen har kostet banken op mod 45 millioner kroner i 2020.

- COVID-19 har påvirket på mange måder. I alt vil jeg vurdere, at det har kostet os kr. 40-  45 mio. i realiserede og urealiserede tab og omkostninger fordelt på udlånstab, engangsomkostninger, kursreguleringer og mindre aktivitet i en periode af året, siger han i en meddelelsen.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken indfører en lang række nye gebyrer

Faktisk er det relativt billigt sluppet, mener banken, når det tages i betragtning, hvor hårdt banker og andre virksomheder er ramt i andre lande som følge af coronapandemien.

Sluppet ok ud af krisen

Eksempelvis har banken i 2020 nedskrevet, hvilket vil sige nedsat værdien af visse aktiver, med 20 millioner kroner. En stor del af nedskrivningerne er dog afsat til usikkerhed forbundet med coronakrisen.

- De 20 mio. kroner er afsat, ud over det der er nedskrevet på individuelle kunder, så vi mener det er rimeligt forsigtigt. Langt de fleste erhvervskunder har det jo egentligt økonomisk godt og arbejdsløshed har heller ikke ramt vores kunder med udlån, lyder det fra Martin Kviesgaard i meddelelsen.

Ledelsen forventer, at resultatet før skat i 2021 vil ligge på mellem 115 og 135 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken bløder op