Grønlandsbanken: Det indenskærs fiskeri er ved at kuldsejle

Landets største erhverv, fiskeriet, er så hårdt presset, at det er tæt på et kollaps. Det vurderer Grønlandsbanken.
Fremtiden for jollefiskeriet tegner meget dystert på grund af for høje kvoter og for mange licenser, vurderer Grønlandsbanken.
06. marts 2020 09:07

Der er mange fisk i havet - og mange penge i banken - men ikke nødvendigvis længe endnu.

For høje fiskekvoter i indenskærsområder og for mange licenser til jollefiskerne sender indenskærsfiskeriet i Grønland på forkerte kurs.

Det vurderer Grønlandsbanken i sin årsberetning for 2019, der udkom for nylig.

- Kvoter over den biologiske rådgivning gennem længere tid og en betydelig stigning i licenser i jollefiskeriet danner ikke grundlag for et bæredygtigt fiskeri – hverken biologisk eller økonomisk, skriver banken.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hæver kvote til det dobbelte af biologers anbefaling

Lige nu har fiskeriet dog kronede dage.

Eksporten af rejer og fisk er steget fire år i træk og steg alene fra 2018 til 2019 med 6,5 procent. Men det sker ud fra en kortsigtet plan, vurderer Grønlandsbanken.

Naalakkersuisut tildeler nemlig kvoter i indenskærs fiskeri, der er langt højere end anbefalinger fra biologerne. 

Ved udgangen af 2019 var kvoterne på indenskærs hellefiskeri hele 81 procent højere end anbefalet. Og det giver penge i kassen hos fiskerne - men kun for en stund.

- Det kan allerede nu konstateres, at der ikke er fisk nok til, at alle fiskere kan få en tilstrækkelig økonomi i fiskeriet, skriver Grønlandsbanken i sin seneste årsberetning.

Jollefiskere mister arbejdet

Allerede nu mærker en del jollefiskere allerede, at det indenskærs hellefisk-fiskeri er tæt på kollaps. 

- Tidligere velkonsoliderede fiskere, som har investeret i kvoter og fartøjer over seks meter oplever, at kvoter og fartøjer mister betydelig værdi med risiko for økonomisk kollaps til følge. Det samme gælder jollefiskere, der i stigende omfang har vanskeligt ved at opretholde en tilstrækkelig økonomi, skriver Grønlandsbanken i sin årsberetning.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken smækker kassen i - men Bank Nordik holder stadig låget på klem

I efteråret meddelte Grønlandsbanken, at de stopper al finansiering til jollefiskere.

Kort efter blødte banken dog op, så stoppet kun gælder personer, der vil starte i jollefiskeri. Men i praksis låner Grønlandsbanken slet ikke penge ud til jollefiskere, oplyser banken i årsberetningen. 

Formanden for Grønlands Økonomiske Råd, professor Torben M. Andersen, fortæller til mediet Altinget Arktis, at situationen er alvorlig.

- Man har kortvarigt fået masser af aktivitet, og jollefiskerne har investeret i både og udstyr. Nu står man i en situation, hvor fiskeriet bliver meget mindre, og nogen kommer i klemme.