Grønlandsbanken smækker kassen i - men Bank Nordik holder stadig låget på klem

Fiskerformand overvejer at skifte til Bank Nordik. Den vil nemlig stadig gerne låne penge ud til jollefiskere.
Bank Nordik vil stadig gerne låne penge ud til jollefiskere på trods af, at banken i en længere periode – ligesom Grønlandsbanken - har været skeptisk over det pres, der er på fiskebestanden, og som jollefiskerne lever af.
23. oktober 2019 14:05

- Hvis Grønlandsbanken lukker af på den måde, må vi se om der er andre muligheder.

Det siger Malik Stork, som er fisker og formand for fiskerforeningen i Aasiaat.

Grønlandsbanken har nemlig smækket pengekassen i for al finansiering af jollefiskeri. Det meldte banken ud tidligere på ugen, fordi banken mener, at det kystnære jollefiskeri hverken er økonomisk eller biologisk bæredygtigt.

Banken stopper derfor for udlån til nye joller og udskiftning af materiel i jollefiskeriet.

LÆS OGSÅ Jollefisker: Stop fra banken er rettidig omhu

Nu overvejer flere af de kystnære fiskere at flytte bank. Bank Nordik er nemlig ikke helt så skarpe i retorikken. Den vil nemlig stadig gerne låne penge ud til jollefiskere på trods af, at banken i en længere periode – ligesom Grønlandsbanken - har været skeptisk over det pres, der er på fiskebestanden, og som jollefiskerne lever af.  

- Vi er skeptiske og forholder os til hver ansøgning. Men vi vil ikke sige, at vi overhovedet ikke låner ud til en af landets brancher, siger administrerende direktør i Bank Nordik Àrni Ellefsen.

Udstyr købes med lånte penge

Og Malik Stork overvejer da også at flytte sin konto fra Grønlandsbanken og over i landets andet pengeinstitut.

- Alt er så dyrt i dag, de fleste køber udstyr ved at låne penge i banken, siger Malik Stork.

- Jeg snakkede med borgere fra Qeqertarsuaq om det. Vi vil tale om, hvad vi kan gøre i fællesskab.

I Sisimiut indhandlede fiskerne kun 809 tons torsk de første ni måneder af året. I 2016 indhandlede fiskerne næsten 3500 tons i samme periode.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken stopper finansiering af jollefiskeriet

På landsplan er indhandlingen af torsk også faldet fra 30.000 tons i de første ni måneder af 2016 til omkring 19.000 tons i samme periode i år. Det svarer til et fald på 37 procent.

Forskerne har igennem flere år været opmærksomme på, at der mangler en generation af torsk, som fiskerne kunne have fisket nu. Og det er Bank Nordik også opmærksomme på.

- Den biologiske bæredygtighed er to sider af samme sag. Og det betyder altså, at det ikke er alle fiskere, der får lov at låne penge, ligesom indenfor andre erhverv og for private kunder, siger Àrni Ellefsen.