Grønlands Økonomiske Råd kritiserer finanslovsforslaget

Der er drøje hug til forslaget til finansloven får Grønlands Økonomiske Råd. Både afgiftspakken og det flerårige underskud får klare ord med på vejen i årets rapport fra formanskabet.
Det er denne her der får hug fra Grønlands Økonomiske Råd. Foto © : KNR
Skrevet af Walter Turnowsky
22. september 2015 15:01

Netop nu fremlægger formandskabet i Økonomisk Råd, deres årlige rapport om landets økonomi.

Og selvom de økonomiske eksperter pakker det ind i pæne formuleringer, så er deres budskab ikke til at misforstå.

Politikerne får ikke taget ordentlig fat på den høje arbejdsløshed, afgifterne løser ingen problemer og de planlagte reformer giver alt for få indtægter.

Læs også Steen Lynge vil hæve skatten i stedet for afgifter

Desuden advarer de imod, at man i flere år kører med underskud inden man håber på, at der kommer et overskud i husholdningskassen.

Politikerne har i nu adskillige år lovet reformer, der betyder, at landets økonomi bliver mere sikker i fremtiden.

Ved efterårssamlingen tager politikerne så langt om længe hul på en reform af pensionerne og førtidspensionerne. De skal hjælpe på en udvikling, hvor stadig flere ældre betyder, at udgifter og indtægter ikke hænger sammen.

Læs også IA kritiserer forsinket forsigtighed

Men Økonomisk Råd er ikke imponeret over Naalakkersuisuts reformforslag. Konkret skriver de, at de kun bidrager relativt lidt til løsning af holdbarhedsproblemerne. Eller på et almindeligt sprog: De løser ikke de langsigtede økonomiske problemer.

Også afgiftspakken får drøje hug. Økonomerne skriver, at den ikke bidrager væsentligt til at løse de strukturelle problemer.

Derudover efterlyser økonomerne beslutninger, der betyder, at det bedre kan betale sig at arbejde.

Læs også Uldum bevarer optimisme for landskassen

Samlet peger de på, at politikerne gang på gang har lovet, at de vil skabe et overskud på finansloven med kommende reformer. Et overskud, der gang på gang er blevet udskudt. Nu er det endnu engang udskudt til 2019. Økonomisk Råd er tydelig, denne gang skal tidspunktet for overskuddet blive til noget.