Uldum bevarer optimisme for landskassen

Kun en tredjedel af makrelkvoten er landet i år. Det beklager naalakkersuisoq for finanser, som bekymrer sig på naturens vegne, mens formand for brancheudvalget for fiskeri i GE er tilfreds, da det øvrige fiskeri kompenserer for den dårlige fangst.

- Det er selvfølgeligt beklageligt, og jeg er ikke i tvivl om, at alle ønsker en bedre fangst. Men jeg vil sige, at naturens ændringer og varmere farvand er selvfølgeligt bekymrende, siger naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum, til KNR.

Læs også Naalakkersuisut selv skyld i større underskud

Men brancheudvalgets formand for fiskeri, Henrik Leth, fortæller, at den dårlige fangst ikke vil påvirke fiskeriindustrien negativt:

- Jeg tror ikke, at den vil påvirke de rederier, som fanger andre arter. Det kommer ikke til at påvirke deres årsresultat, det kan jeg ikke forestille mig. Det havde været bedre, hvis vi havde fanget flere makreller, men vi kommer i fiskeindustrien generelt meget fint ud af 2015, det er jeg sikker på, siger Henrik Leth.

 

Påvirker negativt

Den dårlige fangst kommer til gengæld til at påvirke finansloven negativt.

Læs også Manglende makreller kan give stort hul i Finansloven

Det samlede tal viser nemlig en makrelfangst i år på godt 30.000 tons. Det er kun en tredjedel af, hvad Naalakkersuisut havde lagt finanslov efter. Der var budgetteret med 85.000 tons makrel, som skulle give indtægter på 81 millioner kroner til landskassen.

Men udsigten til lavere indtægter skræmmer alligevel ikke landskassens vogter.

- Lad os nu lige se på de sidste tal. Det kan jo være, vi ser tal, der glæder os. Det finder vi ud af efter budgetopfølgningen, derfor ønsker jeg mere optimisme, så det er derfor svært at sige, hvordan det står til, siger Andreas Uldum.

Lotto-lov

Naaja Nathanielsen fra Inuit Ataqatigiit langede torsdag ud efter Naalakkersuisut, da nyheden om den dårlige fangst og et tidligere stop af makrelfiskeriet kom frem.

- Vi har spillet lotto med finansloven, og det burde vi lære noget af, sagde Naaja Nathanielsen til KNR i går.

Læs også Makrelfiskeri uden gevinst skuffer

Hun mener, at finansloven for 2016 burde kigges igennem med nye øjne, så de arbejder sig frem til en forslag, der er mere realistisk end tidligere.

Naalakkersuisoq for finanser lover bedre og mere realistik arbejde med landets kroner.

- Vi skal komme med en realistisk finanslov, så realistisk som vi overhovedet kan. Der skal ikke herske tvivl om, at vi vil kigge grundigt på de indtægter, vi ellers skulle have haft og tilpasse finanslovsforslaget til de mindre indtægter, der nu er udsigt til, siger naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum til KNR.

Læs også Steen Lynge ønsker realistisk finanslov

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt