KONKURS GMMs plan for NunaMinerals gik i vasken

Sidste efterår overlod Naalakkersuisut tøjlerne i NunaMinerals til det britiske mineselskab Greenland Mining Management(GMM), med henblik på en rekonstruktion: Men onsdag løb GMM ind i endnu en lussing, da NunaMinerals blev erklæret konkurs igen.
Greenland Mining Management, GMM med direktør Patrick Newman i spidsen er indtil videre ikke lykkedes med at redde NunaMinerals. Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
17. november 2016 14:43

Det ser nu ud til endegyldigt at være slut for det tidligere flagskib indenfor efterforskning af råstoffer her i landet. Ved 14-tiden onsdag erklærede Retten i Grønland NunaMinerals konkurs for anden og formentlig sidste gang.

Selskabet blev allerede tidligere på året begæret konkurs af dets mangeårige direktør, Ole Christiansen, og det er den begæring, som retten i Grønland behandlede igen onsdag og igen blev resultatet det samme - Nunaminerals blev erklæret konkurs.

Læs også NunaMinerals konkurs - igen

Første gang det skete var 1. juli, men siden blev konkursen udskudt af Landsretten, der gav NunaMinerals indtil 20. december til at finde en løsning med selskabets kreditorer og undgå konkurs.

Men Ole Christiansens konkursbegæring blev taget op igen, fordi NunaMinerals gennem advokat Britta Keldsen, som er såkaldt tilsyn i sagen, meddelte Retten i Grønland, at det ikke er muligt at opnå en aftale med kreditorerne.

Ole Christiansen siger til KNR, at han ikke ønsker at kommentere sagen, men han bekræfter, at han står bag konkursbegæringen. Ole Christiansen har tidligere fortalt, at manglende tillid til den nye ledelse i Nunaminerals og et behov for selv at komme videre var blandt årsagerne til, at han begærede selskabet konkurs.

Læs også Kold luft mellem Ole og Nunaminerals

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra NunaMinerals ledelse, som tidligere har langet kraftigt ud efter Ole Christiansen, fordi han valgte at indgive konkursbegæring.

I efteråret 2015 overlod Selvstyret sin aktiepost på en tredjedel af aktierne i Nunaminerals til det britiske Greenland Mining Management(GMM). GMM havde fremlagt en restruktureringsplan, med henblik på at selskabet kunne fortsætte under britisk ejerskab, og GMM ville blandt andet betale et lån tilbage til selvstyret på 4,5 millioner kroner, men denne plan er altså ikke lykkedes.

Læs også Kold luft mellem Ole og Nunaminerals

Samlet har kreditorerne omkring 40 millioner kroner til gode, og advokatfirmaet Malling & Hansen Damm går nu i gang med at sælge værdierne og dele konkursboet.

Den daværende bestyrelse i NunaMinerals indgav konkursbegæring 19. april 2015,men det blev senere ændret til en betalingsstandsning på grund af høje forventninger til GMMs redningsplan.

Tidslinje NunaMinerals konkurs

16. november 2016.

NunaMinerals bliver igen erklæret konkurs af retten i Grønland


1. juli 2016

Retten i Grønland erklærer NunaMinerals konkurs. Nunaminerals er begæret konkurs af selskabets tidligere mangeårige direktør Ole Christiansen. Han har ikke udsigt til at få sit million-tilgodehavende tilbage i tilfælde af en konkurs. Det drejer sig i ifølge KNRs oplysninger om et beløb på mere end to millioner kroner. Selskabet anker.

Læs også Nunaminerals går konkurs


14. juni 2016

To begæringer om konkurs af Nunaminerals skulle have været behandlet i Skifteretten, men selskabet bliver reddet på målstregen. De to begæringer om konkurs kom fra lønmodtagere, som havde penge til gode i selskabet. Det lykkedes dog selskabet at skaffe pengene, hvorfor begge begæringer blev afværget og mødet i Skifteretten aflyst.  

Læs også Nunaminerals foreløbig reddet på stregen


26. november 2015

Selvstyret opgiver sit mangeårige medejerskab af NunaMinerals. Nu overtager det britiske Greenland Mining Management, GMM, både Selvstyrets lån til NunaMinerals på 4,5 millioner kroner og Selvstyrets aktiepost. Dermed godtager Selvstyret den redningsplan for NunaMinerals, som GMM tidligere har lagt på bordet.

Læs også Selvstyret overlader NunaMinerals til briterne


15. maj 2015

Der er så store fremskridt i drøftelserne mellem Nunaminerals og Greenland Mining Management, GMM, at selskabet har trukket sin konkursbegæring tilbage. NunaMinerals går i stedet i betalingsstandsning.

Læs også Nunaminerals' konkursbegæring trukket tilbage


19. april

Bestyrelsen i NunaMinerals beslutter efter grundige overvejelser at indgive konkursbegæring, da det ikke har været muligt at finde en løsning, der kan redde selskabet.

Læs også NunaMinerals erklærer sig konkurs


22. februar 2015

Selskabet skriver i en meddelelse, at de har alvorlige pengeproblemer. Bestyrelsen er ikke sikker på, at de kan finde en holdbar løsning, der kan sikre virksomhedens overlevelse.

Læs også NunaMinerals tæt på konkurs


2. februar 2015

Administrerende direktør for NunaMinerals A/S, Ole Christiansen, forlader sin stilling i selskabet.

Læs også NunaMinerals-direktør fratræder sin stilling


29. januar 2015

Det kriseramte og lukningstruede mineralefterforskningsselskab Nunaminerals afholder ekstraordinær generalforsamling, hvor selskabets fremtid er på dagsordenen.

Læs også Skæbnedag for NunaMinerals A/S