Forening misser millioner på grund af misforståelse

En misforståelse i kommunikationen mellem Grønland og Danmark har ført til, at foreningen Peqatigiiffik Illorsuarmiut går glip af to millioner kroner.
Peqatigiiffik Illorsuarmiut er en forening, der består af borgere fra bygden Illorsuit, der blev evakueret efter en tsunami i Karratfjorden i 2017. Foto © : Dorthe Qvist
14. december 2021 11:19

500.000 kroner hvert år i fire år. I alt to millioner kroner. 

Det er penge, som foreningen Peqatigiiffik Illorsuarmiut kunne have fået sat ind på kontoen fra den danske finanslov, men som den nu går glip af. 

Siumuts folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam havde ellers forhandlet pengene på plads med finansminister Nicolai Wammen (S). 

Tre ustabile områder i Karrat Fjorden


Geologer fra både Grønland, Danmark og Norge har udpeget tre ustabile områder i Karrat Fjorden. De ligger tæt på det ustabile fjeldområde, der skabte en tsunami i 2017, og er markeret med nummer 1, 2 og 3 på billedet. Det værst tænkelige scenarie er, at hele område 3 falder i havet på én gang.

Foto © : Naalakkersuisut

Men Selvstyret bakkede ikke op om forslaget, og derfor blev det droppet - til stor undren for Aki-Matilda Høegh-Dam.

- Vi fortjener en forklaring, siger hun til KNR. 

Peqatigiiffik Illorsuarmiut er en forening, der består af borgere fra bygden Illorsuit, der blev evakueret efter en tsunami i Karratfjorden i 2017.

I dag bor der ikke nogen i Illorsuit, og ifølge eksperter er der stor risiko for, at området igen vil blive udsat for nye tsunamier. 

Derfor mener myndighederne, at det er for farligt at genåbne bygden.

Og her ligger grunden til, at Selvstyret afviste støtten fra den danske finanslov. 

Selvstyret havde nemlig forstået det sådan, at pengene skulle gå til aktiviteter i selve Illorsuit. 

Det forklarer naalakkersuisoq for finanser Naaja Nathanielsen (IA):

- Jeg kan godt forstå, hvis det her forvirrer folk - at det kan se ud, som om Naalakkersuisut har noget imod, at man giver penge til Peqatigiiffik Illorsuarmiut. Det er vi selvfølgelig kede af, hvis det er det indtryk, man får, siger hun og fortsætter: 

- Dét, vi ikke kan støtte fra Naalakkersuisuts side, er aktiviteter, der finder sted i selve Illorsuit og aktiviteter, der går på genåbning af bygden. Og det handler om, at det er et fareområde. 

Penge skulle skabe tryghed

Men ifølge Aki-Matilda Høegh-Dam (S) var pengene ikke øremærket til genåbning af bygden. 

Pengene skulle blot støtte foreningen og dens medlemmer. 

- Det handlede om, at pengene skulle gå til foreningen, og at de skulle gå til en bistand for foreningen og dens medlemmer og alle dem, der har været udsat for tsunamien, så de kan komme videre og finde ud af, hvad det næste skridt i livet, er, så de kan føle sig trygge igen, siger hun. 

LÆS OGSÅ Inatsisartut ophæver bopælskrav i Karrat Fjorden 

Til det siger Naaja Nathanielsen: 

Så lang tid går der, før beboede områder bliver ramt:

 

Hvis det største af tre ustabile fjeldområder i Karrat Fjorden falder i havet på én gang, kan det skabe store bølger. Så lang tid går der, før bølgerne forventes at ramme bygderne og Uummannaq:

  • Nuugaatsiaq: 7 min. (ingen beboere)
  • Illorsuit: 13 min. (ingen beboere)
  • Niaqornat: 23 min.
  • Qaarsut: 26 min.
  • Uummannaq: 30 min.
  • Saattut: 35 min.
  • Ukkusissat: 26 min.
  • Ikerasak: 38 min.

Kilde: Naalakkersuisut

- I det lys er det rigtig ærgerligt, at hun ikke er kommet igennem med det ønske. Naalakkersuisut har ikke noget imod, at foreningen får midler, men vi kan ikke støtte aktiviteter i bygden. Og det er dét, vores svar er gået på. Det har været med den forståelse, at pengene skulle anvendes til aktiviteter i selve bygden.

Naalakkersuisoq for finanser henviser til en mail fra det danske finansministerium, hvor forslaget blev præsenteret. 

Her skriver en fuldmægtig fra ministeriet følgende: 

"Det er blevet foreslået, at der afsættes 2 mio. kroner over en fireårig periode til foreningen Peqatigiiffik Illorsuarmiut, som jeg forstår, arbejder for, at Selvstyret åbner for aktiviteter i bygden Illorsuit."

Kæden hoppede af 

Ifølge Naaja Nathanielsen må der være sket en misforståelse i kommunikationen et eller andet sted på forslagets færd fra Folketinget til Naalakkersuisut. 

- Det er nok dér, kæden er hoppet af - at vi har forstået, at det handlede om aktiviteter i selve Illorsuit, og det har vi ikke kunnet støtte. Penge til foreningen synes jeg er meget støtteværdigt, og man kan sagtens lave aktiviteter for medlemmerne uden at det foregår i Illorsuit, og det vil vi ikke have problemer med at støtte. Der er nok i virkeligheden tale om en rigtig ærgerlig misforståelse. 

LÆS OGSÅ Tsunamifare i Karrat: Folk venter stadig på flyttehjælp

Hvem har ansvaret for den misforståelse? 

- Det har jeg sværere ved at se. Vi sidder ikke med i forhandlingerne. Vi er ikke inde over, hvordan tingene bliver formuleret. Så det ved jeg ikke nok om, siger Naaja Nathanielsen.

Forstår godt frustration

Hun peger dog på, at den her sag viser, at klar kommunikation er vigtig. 

- Den understreger, hvorfor det er utroligt vigtigt, at folketingsmedlemmerne og Naalakkersuisut taler sammen. Så jeg tænker da, at det skal Aki-Matilda Høegh-Dam og jeg tale om næste gang, vi mødes. Jeg vil da i hvert fald invitere hende til en kop kaffe. 

Nu står der en forening, som er ked af og frustreret over, at den ikke får nogen penge. Hvad vil du sige til den og dens medlemmer? 

- Grundlæggende forstår jeg godt, at de er frustrerede, og at hele situationen er voldsomt frustrerende. Det, jeg dog glæder mig over, er, at der på finansloven 2022 er afsat ni millioner til, at vi går i gang med at udvikle et varslingssystem, siger Naaja Nathanielsen og fortsætter:  

- Både det nuværende og det gamle Naalakkersuisut har lige siden den forfærdelige dag i 2017 arbejdet på løsninger, på at få mere viden og på at afhjælpe situationen for de berørte borgere - i Illorsuit, Nuugaatsiat og generelt i området. Så jeg håber, det er en lille trøst, at vi trods alt arbejder rigtig hårdt på at få fundet de bedste løsninger for fremtiden. 

Tsunamien i 2017 fik katastrofale konsekvenser for Illorsuits nabobygd Nuugaatsiat. Her mistede fire mennesker livet.