Inatsisartut ophæver bopælskrav i Karrat Fjorden 

For borgere med et offentligt huslån er der nu retningslinjer for, hvordan de kan beholde deres bolig i Karrat Fjorden og samtidig få hjælp til at flytte i en lejebolig på grund af tsunamirisikoen i området. 
Der bor 35 indbyggere i Niaqornat Foto © : KNR
14. juli 2021 13:38

Borgere i risikoområdet ved Karrat Fjorden kan nu ansøge om at beholde deres hus og stadig tage imod kommunens hjælp til at flytte i en lejebolig.

Det slog naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur, Naaja Nathanielsen (IA), fast på et samråd tirsdag i Inatsisartuts Anlægsudvalg.

Det gælder helt præcist, hvis du bor i Niaqornat, Ukkusissat, Ikerasak, Saattut, Qaarsut og dele af Uummannaq.

I juni kontaktede Avannaata Kommunia flere bygdebeboere og fortalte, at Selvstyret ville overtage deres huse og rive dem ned, hvis de flyttede. Det blev meldt ud til borgere, der har et offentlig lån i deres hus.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq til bygdeborgere: Undskyld

Men det var en fejl, som både kommunen og Naalakkersuisut siden har beklaget og undskyldt.

Forløbet redegjorde naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur, Naaja Nathanielsen, blandt andet for på det åbne samråd i Anlægsudvalget.

Sløjfer bopælskravet

På samrådet var et af de centrale budskaber, at der nu er kommet retningslinjer for, hvordan beboerne kan beholde deres bolig med et offentligt huslån og altså stadig tage imod hjælp til at flytte i en lejebolig et andet sted.

Det er cirka så mange beboere, der får mulighed for at flytte:

 

  • Niaqornat: 35
  • Qaarsut: 113
  • Uummannaq: 10
  • Saattut: 8
  • Ukkusissat: 3
  • Ikerasak: 7
  • Nuugaatsiaq: Ingen beboere
  • Illorsuit: Ingen beboere

 

I alt: 176

 

Kilde: Naalakkersuisut

Naaja Nathanielsen henviste på samrådet til en ny tillægsbevillingslov, son Finans- og Skatteudvalget godkendte den 2. juli.

Den giver Naalakkersuisut grønt lys til at sløjfe kravet om bopælspligt i de pågældende områder, der er i risikozonen for fjeldskred og tsunamibølger.

Samtidig med at beboerne kan beholde deres bolig med et offentligt huslån, kan de også få sat tilbagebetalingen af lånet til det offentlige på pause.

Husejere, der ønsker denne model skal årligt ansøge om at fravige bopælskravet og ansøge om, at deres lån bliver sat på pause, står der i Finans- og Skatteudvalgets behandling af sagen. 

Boliggælden til det offentlige

Borgerne kan dog også vælge helt at overdrage deres hus til Naalakkersuisut eller kommunalbestyrelsen i forbindelse med flytningen til en lejebolig. 

Gør de det, vil borgerne få eftergivet deres gæld i boligen, hvis de har optaget lån fra Naalakkersuisut eller kommunalbestyrelsen i Avannaata Kommunia. 

Det kan være lån til byggeri af boligstøttehuse, selvbyggerhuse og medbyggerhuse og gælder altså for de borgere, der bor i risikozonen for fjeldskred og tsunamibølger. 

Den løsning vil samtidig give selvstyret hjemmel i loven til at nedrive huset, fastslog Naaja Nathanielsen på samrådet.

Men hvad så med borgerens gæld til banken? Det spurgte medlem af Anlægsudvalget, Kim Kielsen, Naaja Nathanielsen om på mødet.

- Bankerne er private, så det kan vi ikke diktere. Det er op til bankerne, lød svaret fra Naaja Nathanielsen.

 

  • En ny rapport fra Det Norske Geotekniske Institut viser, at et fjeldskred i Karrat Fjorden kan få langt større konsekvenser end først antaget. 
  • En tsunami kan nemlig blive fem til syv gange større end den, der ramte området i 2017.
  • Dengang blev bygderne Illorsuit og Nuugaatsiaq ramt af tsunamien.
  • Fjeldene i området rykker på sig, og hvis hele det urolige fjeldområde falder i havet på én gang, kan en tsunami nu også ramme Qaarsut, Niaqornat, Saattut, Ukkusissat, Ikerasak og Uummannaq.
  • 176 mennesker bor så tæt ved vandet, at deres huse kan blive oversvømmet. 
  • De er blevet tilbudt hjælp til at flytte – men det er frivilligt at tage imod tilbuddet.

 

Foto © : Google Maps