Naalakkersuisoq til bygdeborgere: Undskyld

Det offentlige har ikke været opmærksom på, at to love støder sammen, da de lavede hjælpeordningen til de borgere, som bor i et risikoområde for tsunamier. Naalakkersuisoq beklager dybt.
Hele bygden Niaqornat er i en risikozone for tsunamier. Foto © : Egede Illannguaq
26. juni 2021 11:15

Forvirringen har været total for de borgere, der bor i et risikoområde for tsunami.

Først fik de at vide, at de kunne få hjælp til at flytte. Derefter blev flere kontaktet af Avannaata Kommunia med besked om, at Selvstyret ville overtage deres huse og rive dem ned, hvis de flyttede.

Så kom det frem, at det var en fejl, og borgerne kan flytte og beholde deres huse. Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur, Naaja Nathanielsen (IA), beklager nu.

Det er cirka så mange beboere, der får mulighed for at flytte:

 

  • Niaqornat: 35
  • Qaarsut: 113
  • Uummannaq: 10
  • Saattut: 8
  • Ukkusissat: 3
  • Ikerasak: 7
  • Nuugaatsiaq: Ingen beboere
  • Illorsuit: Ingen beboere

 

I alt: 176

 

Kilde: Naalakkersuisut

- Når man står i sit livs krise, så skal man ikke slås med uklare beskeder. Det er helt uacceptabelt, og det vil vi rigtig gerne undskylde for, siger hun til KNR.

Det uskrevne er problemet

I den tillægsbevilling, som blev udarbejdet og vedtaget af Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg den. 28 maj, står der, at borgerne kan få flyttehjælp og en lejebolig.

Men det er det, der ikke står, som har skabt problemer. Myndighederne har nemlig ikke været opmærksom på, at der vil opstå et paradoks for de borgere, som bor i selvbyggerhuse med lån fra det offentlige.

LÆS OGSÅ Bygdeboer kræver undskyldning efter forvirring om husnedrivninger

Her er nemlig bopælspligt, og hvis de flytter, siger loven, at de ikke kan beholde boligen.

- Det, som er gået galt i den forbindelse, er, at man ikke har fået ophævet bopælspligten for de borgere, der har et offentligt lån i deres bolig. De har dermed været stillet uklart, lyder det.

Vil ikke placere et ansvar

KNR har ad flere omgange spurgt Naalakkersuisoq, hvem der bærer ansvaret for fejlen. Det ønsker Naaja Nathanielsen dog ikke at svare på. I stedet siger hun:

- Jeg synes ikke, at det er konstruktivt at finde ud af, hvor fejlen præcist er opstået. For mig er det vigtigste, at vi får ryddet op, og får fjernet stenene fremadrettet, siger hun.

Helt konkret vil hun have tilføjet til tillægsbevillingen, at bopælskravet skal ophæves for de berørte borgere, så de kan flytte og beholde deres huse samtidig.

LÆS OGSÅ Koks i kommunikationen: Bygdeboere kan alligevel beholde deres huse

- Vi har en forventning om, at vi i slutningen af næste uge har det formelle på plads. Derefter er der nogle beslutningsprocedurer, men jeg håber, at det kommer til at gå meget, meget hurtigt, siger hun og fortæller, at et par uger er et godt bud på en tidsramme.

 

  • En ny rapport fra Det Norske Geotekniske Institut viser, at et fjeldskred i Karrat Fjorden kan få langt større konsekvenser end først antaget. 
  • En tsunami kan nemlig blive fem til syv gange større end den, der ramte området i 2017.
  • Dengang blev bygderne Illorsuit og Nuugaatsiaq ramt af tsunamien.
  • Fjeldene i området rykker på sig, og hvis hele det urolige fjeldområde falder i havet på én gang, kan en tsunami nu også ramme Qaarsut, Niaqornat, Saattut, Ukkusissat, Ikerasak og Uummannaq.
  • 176 mennesker bor så tæt ved vandet, at deres huse kan blive oversvømmet. 
  • De er blevet tilbudt hjælp til at flytte – men det er frivilligt at tage imod tilbuddet.

    Foto © : Google Maps