Tsunamifare i Karrat: Folk venter stadig på flyttehjælp

Der er 45 ansøger til flytning efter ny tsunami risikovurdering i Karrat Fjorden. Men ikke en eneste borger har fået hjælp endnu.
67-årige Bea Petersen vil gerne have hjælp til at flytte ud af et risikoområde. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Andreas Wille
17. juni 2021 16:16

I Uummannaqfjorden er der risiko for en tsunami udløst af et fjeldskred. Det kan ske i morgen eller først om 200 år, det er der ingen, som ved.

Det viser de seneste resultater fra undersøgelse lavet af myndighederne tidligere i maj.

Det er cirka så mange beboere, der får mulighed for at flytte:

 

  • Niaqornat: 35
  • Qaarsut: 113
  • Uummannaq: 10
  • Saattut: 8
  • Ukkusissat: 3
  • Ikerasak: 7
  • Nuugaatsiaq: Ingen beboere
  • Illorsuit: Ingen beboere

 

I alt: 176

 

Kilde: Naalakkersuisut

Myndigheder har meddelt, at de vil hjælpe de borgere, der vil flytte fra Uummannaq og flere andre bygder, hvor der er riskiko for at huse vil skylle i havet.

Ingen har fået hjælp endnu

Men indtil videre har myndighederne ikke tilbudt én eneste lejlighed.

- Det er dårligt. Det er så dårligt. Jeg har ikke fået hjæp endnu. Jeg synes, at det er meget bekymrende, især når man er gammel og bor ved siden af en strand, siger 67-årige Bea Petersen, som i dag bor i Qaarsut, til KNR

Avannaata Kommunia skriver til KNR, at der i alt er 45 personer, som har søgt om hjælp til at blive flyttet fra risikoområder.

LÆS OGSÅ Tsunarmivarsel: 10 har sagt ja til at flytte fra Niaqornat og Qaarsut

Da myndigheder fremlagde deres undersøgelse havde de lokaliseret 176 beboere, der har mulighed for at få hjælp til at flytte. Indtil videre har 45 altså takket ja til det tilbud, heraf er 13 af dem under 18 år.

Dem, der vil flytte, skal først til Uummannaq og bo i en midlertidig indkvartering i byen. Det skal myndighederne betale for.

Derfra kan de flytte til en anden by eller bygd, når der er ledige lejeboliger.

Bea Petersen vil flytte til Nuuk, fordi hendes søn bor i hovedstaden. Hvis en tsunami rammer Qaarsut vil en sirene advarer borgerne, men Bea Petersen kan kun høre sirenen, når hendes vinduer er åbne, fortæller hun.