Folketinget afsætter penge til psykiater i Grønland
Psykiatriafdelingen på Dronning Ingrids Hospital får penge til at ansætte en psykiater fra Danmark over de næste fire år.
Det sker, efter Folketinget har afsat 3,3 millioner kroner fra 2024 til 2027 til initiativet i de årlige forhandlinger på sundhed-, social- og arbejdsmarkedsområdet.
I lange perioder ad gangen står Grønland helt uden en psykiater. Og derfor har det været det nødvendigt at se mod Danmark, siger folketingsmedlem for IA Aaja Chemnitz til KNR.
- Fra Danmark frikøber man en psykiater, som kan være i Grønland og hjælpe med at styrke psykiatriområdet i Grønland.
Danmark giver penge til grønlandske ansvarsområder
I alt er der afsat 32,8 millioner kroner i forhandlingerne til områder, som har med Grønland eller grønlændere i Danmark at gøre.
Helt præcis går 29,5 millioner kroner af det samlet beløb til socialområdet eller sundhedsvæsenet i Grønland, som i årtier har været hjemtaget.
Grønland og Danmark har dog længe samarbejdet på sundhedsområdet dels ved at kunne sende patienter til behandling i Region Hovedstaden i Danmark, ligesom mange danske sundhedsfaglærte tager arbejde i Grønland.
Men under valgkampen til Folketinget i 2022 mente et flertal af partierne i Inatsisartut, at der var behov for mere hjælp fra dansk side til at lappe hullerne i det grønlandske sundhedssystem. Og det er det, som nu bliver ført ud i virkeligheden - med små skridt, siger Aaja Chemnitz.
- Jeg synes, at det er rigtig godt at åbne en lille dør på klem i forhold til at have et samarbejde mellem Danmark og Grønland på sundhedsområdet, som også er det, jeg er gået på valg på, og som langt de fleste partier ønskede til folketingtsvalget.
Penge fra Danmark, mens Inatsisartut forhandler om sundhedsaftale
I øjeblikket forhandler partierne i Inatsisartut om en plan for, hvordan sundhedsvæsenet herhjemme skal se ud de kommende år.
Ifølge Aaja Chemnitz er pengene fra Danmark til psykiatriområdet i Grønland koordineret tæt med naalakkersuisut.
Men der har ikke været tid til alene at vente på, at forhandlingerne om et nyt sundhedsforlig i Inatsisartut faldt på plads, før man fik penge fra Danmark.
- Det er ikke fordi, at man løbende kan bede om midler fra Danmark. Det er noget, der foregår i den forhandlingssæson, som er i Folketinget lige nu. Derfor synes jeg, det er en rigtig god start, hvor vi har åbnet døren på klem.
Ifølge IA-politikeren er den danske sundhedsminister Sophie Løhde (V) åben over for et muligt tættere samarbejde mellem Danmark og Grønland inden for sundhedsområdet.
Foruden penge til psykiatrien i Grønland er der afsat 18 millioner kroner til at kunne fortsætte bekæmpelsen af seksuelle overgreb af børn i Grønland. Det omfatter børnerejsehold og styrket sagsbehandling samt behandling af sekuelle krænkere.
Derudover fortsætter De Grønlandske Huse i Danmark med at få en bevilling på i alt 11,5 millioner kroner over fire år til velkomstpakker til nytilflyttede, grønlandske borgere.