Flertal vil ændre alkoholloven

Flere partier i Inatsisartut er klar til lempe loven, som trådte i kraft for cirka et halvt år siden.
Foto © : KNR
Skrevet af Ane-Marie Petersen
22. oktober 2018 13:00

Loven er ikke god for erhvervslivet, mener partierne blandt andet.

- Vi gik til valg på at ændre loven, fordi erhvervsdrivende bliver ramt af blandt andet reklameforbuddet, siger Atassuts Bentiaraq Ottosen og understreger, at Atassut støtter Demokraternes ændringsforslag.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil lempe alkohollov

LÆS OGSÅ Agathe Fontain tager afstand fra lempelse af alkohollov

Nunatta Qitornai vil også lempe loven. Derfor vil de henvise ændringsforslaget til udvalget efter 1. behandling i Inatsisartut-salen, og samme melding kommer fra Siumut:

Ændringsforslag til alkoholloven
Her er de væsentligste punkter i Demokraternes ændringsforslag til loven:

 

- Det skal være muligt at købe alkohol frem til klokken 20 mandag til lørdag.

- Afskærmning af alkohol i butikkerne skal ophæves.

- Forbuddet mod at reklamere for alkohol skal ophæves eller lempes.

- Vi frygter, at loven har den modsatte effekt. Derfor vil vi indstille ændringsforslagene til udvalget, så de kan bearbejdes mere grundigt, siger politisk ordfører for Siumut, Laura Taunajik.

Også Partii Naleraq er klar til at ændre loven. Når man taler om at få flere turister til landet, bør man følge med udviklingen i andre lande, mener Pele Broberg fra Partii Naleraq.

- Vi vil gerne åbne for alkoholsalget med samme åbningstider som butikkerne. Hvis det ikke kan lade sig gøre, bliver vi nødt til at åbne butikker, som kun sælger alkohol, siger Pele Broberg.

LÆS OGSÅ Alkohollov har ikke fået folk til at købe mindre

Hos Samarbejdspartiet kritiserer man den ustabile måde loven er håndteret på. Ophævningen af en lov efter halvt år er ikke den rette måde at gøre det på, men ellers er Samarbejdspartiet enige i Demokraternes ændringsforslag.

- Den eneste anke, vi har i den her sag, er, at vi fører politisk zig-zag kurs. Så vedtager man en lov, så fjerner man den igen. Så kan den blive vedtaget igen, hvis magten skifter, altså man skal arbejde på at få en brede forlig, siger Tillie Martinussen.

Inuit Ataqatigiit vil ikke udtale sig til pressen, før 1. behandlingen af loven i Inatsisartut.