Kalistat Lund: Fangstområder og fjorde kan lukkes for krydstogtskibe

Efter episoden med det grundstødte krydstogtskib Ocean Explorer er det blevet endnu vigtigere med strammere regler for krydstogtskibe, mener naalakkersiusoq for miljø.
Ifølge naalakkersiusoq for miljø, Kalistat Lund (IA), vil nye regler for, hvor de mange krydstogtskibe må sejle, være klar til næste sæson. Foto © : Carsten Faurschou
18. september 2023 16:04

Sidste uges episode med krydstogtskibet Ocean Explorer, der stødte på grund og sad fast i tre dage i Alpefjorden, har fået flere af landets politikere til at love strammere kontrol med krydstogtskibene i fremtiden.

For selvom grundstødningen trods alt endte godt, så kunne det have været en anden og meget mere alvorlig situation, mener Kalistat Lund (IA), der er nalaakkersiusoq for miljø.

- Hvis det var gået hul i skroget eller hvis skibet var sunket, så havde vi siddet i en meget dårlig situation i forhold til en eventuel redningsaktion, siger han.

Derfor tilslutter han sig også sine politiske kollegaer, og lover mere kontrol med krydstogtskibene i fremtiden.  

Både naalakkersiusoq udenrigsanliggender og turisme, Vivian Motzfeldt (S), og naalakkersiusoq fisker og fangst, Karl Tobiassen (S), har nemlig meldt ud, at der skal laves strammere lovgivning for, hvor krydstogtskibene må sejle. Og den udmelding bakkes altså op af Kalistat Lund:

- Fangstområderne og fjordene i Qaanaaq, Ittoqqortoormiit og Tasiilaq kan eksempelvis være områder, hvor der skal strammes op og evalueres i forhold til krydstogtsskibe, siger han.

Nye regler klar til næste sæson

Ifølge Philip Max Cossen, der er skibsfører og lektor i søret ved SIMAC, tidligere kendt som Søfartsskolen, i Svendborg i Danmark, kom Ocean Explorers grundstødning ikke som nogen stor overraskelse.

Faktisk har man nærmest ventet på, at det ville ske, efter at antallet af krydstogtskibe i de grønlandske farvande i år er vokset voldsomt, siger han.

Alligevel har politikerne altså ikke strammet på lovgivningen, før Ocean Explorer på uheldig vis fik sat ekstra fokus på området.

Krydstogtskibet Ocean Explorer gik i sidste uge på grund ved Alpefjorden i Nordøstgrønland, hvor det sad fast i tre dage, før det blev trukket fri. Foto © : SIRIUS/Arktisk Kommando

Kalistat Lund understreger dog, at arbejdet med de nye og strammere regler allerede har været i gang i længere tid.

- Vi har været i gang med at lave en bekendtgørelse os tre naalakkersuisut-medlemmer, som har med krydstogtturisme at gøre. Det har været planen, at kommunerne og de implicerede organisationer skal høres. Episoden med Ocean Explorer har gjort arbejdet endnu mere presserende.

Derfor skal der også sættes fart på arbejdet med at udarbejde bekendtgørelsen, mener han.

- Jeg er sikker på, at der kommer en ny bekendtgørelse inden turistsæsonen starter næste år.

Og det er ikke sikkert, at der stopper der, fortæller Kalistat Lund.

- Det kan godt være, at vi skal stramme yderlige op for at beskytte dyrelivet, naturen og de forskellige erhverv.

På baggrund af episoden med Ocean Explorer vil Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø med naalakkersiusoq Kalistat Lund (IA) i spidsen, indkalde myndigheder og departementer til evaluering af det nuværende beredskab og de nuværende regler.

Hvor og hvornår det kommer til at ske, ved Kalistat Lund dog ikke endnu.