Erstatningskrav fra juridisk faderløse: Regeringen er stille - og de andre partier er usikre

Den danske regering forholder sig foreløbig tavs i sagen om juridisk faderløses erstatningskrav. SF støtter dog kravet, mens Venstre og Radikale Venstre vil have sagen nærmere undersøgt.
Danske politikere er usikre på, hvordan de skal se på kravet om erstatning fra en gruppe juridisk faderløse grønlændere. Foto © : KNR
22. juni 2022 16:07

27 juridisk faderløse grønlændere taler nu med én stemme over for den danske stat: De gør krav på en erstatning for ikke at have haft retten til at få oplysninger på deres fædre før 2014.

Men foreløbig har regeringen ikke sagt et ord om erstatningskravet.

Ifølge KNRs oplysninger blev erstatningskravet sendt fredag i sidste uge til Statsministeriet af gruppen advokat, Mads Pramming. Men sagen ligger nu hos Social- og Ældreministeriet, som foreløbig ikke er vendt tilbage med en kommentar om sagen til KNR.

Men står det til regeringspartiet Socialdemokratiets egen grønlandsordfører, Kasper Roug, må erstatningskravet afgøres af domstolene og ikke regeringen. Han skriver i en sms til KNR:

- Jeg har ingen speciel kommentar, da den nævnte sag vil blive behandlet ved domstolene, hvilket er en ret i en retsstat.

LÆS OGSÅ Juridisk faderløse sender krav om erstatning til den danske stat

Hos regeringens støtteparti, Radikale Venstre, kalder tidligere udenrigsminister og nuværende grønlandsordfører Martin Lidegaard sagen for "kompliceret". Partiet er ikke klar til at tage endelig stilling til sagen endnu.

- Der er grund til at kigge grundigt på de sager, som personerne her rejser. Vi mener, at regeringen bør se nøje på sagen, siger han til KNR.

SF støtter erstatningskrav ubetinget

Men hos SF er meldingen helt anderledes. Her er grønlandsordfører Karsten Hønge parat til at lade staten punge ud nu og her.

- Jeg støtter helhjertet, at de mennesker skal have en erstatning. Det er jo en fuldstændig uacceptabel behandling, de har været udsat for, siger han.

LÆS OGSÅ Grønlands folketingspolitikere er enige: Juridisk faderløse har krav på erstatning

Han mener, at den danske stat både bør give en økonomisk erstatning såvel som en officiel undskyldning i stil med den, som statsminister Mette Frederiksen gav til eksperimentbørnene tidligere i år.

- Hvis Danmark har begået fejl, så er det pinligt, men så må vi stå ved det og sige undskyld og betale en erstatning, siger Karsten Hønge.

Venstre: Sympati for juridisk faderløse

Hos Venstre har grønlandsordfører Christoffer Melson sympati for de juridisk faderløse og deres historie.

- Vi skal selvfølgelig tage det alvorligt, når der kommer et ønske fra den her gruppe, som jeg har fuld forståelse og medfølelse for. Jeg føler, det er et enormt svigt, at man er blevet afskåret fra at kende sit ophav, siger han.

Men han vil gerne afvente vurderingen fra statens egne jurister først. 

- Hvad det skal ende med rent juridisk, vil jeg i første omgang prøve at se, om jeg kan få en vurdering fra ministeriet af. Det er jo noget, man som politiker ikke kan tage på forkøb, hvad retsstillingen er.

LÆS OGSÅ Juridisk faderløs om erstatningskravet: Erstatningen vil aldrig nogensinde fjerne smerterne

Han påpeger, den socialdemokratiske regering har lagt en ny linje med at undskylde episoder fra fortiden, eksempelvis med undskyldningen til eksperimentbørnene og Godhavnsdrengene, og udbetale grupperne erstatning.

Men hvornår en undskyldning fra staten automatisk fører til, at der ifølge lovgivningen også skal falde en erstatning, ønsker Venstre at få nærmere klarlagt.

Af den grund kan det være nødvendigt at lade erstatningskravet fra de juridiske faderløse grønlændere blive afgjort ved domstolene, siger Melson. 

Hos Dansk Folkeparti mener grønlandsordfører Søren Espersen, at der kan være grund til en erstatning, fordi der har været forskel i lovgivningen over for danskere og grønlændere.