Erik Jensen er stolt over stort genvalg: Jeg forventer, at koalitionen fortsætter

Flere spåede valg til Inatsisartut i utide, hvis Erik Jensen ikke blev genvalgt. Det gjorde han, og han forventer, at koalitionen forstætter, siger han til KNR.
30. juli 2023 21:43

Erik Jensen er netop blevet genvalgt som formand for Siumut på partiets landsmøde i Qasigiannguit.

Dermed har han lige taget hul på sin formandsperiode nummer to. Og det er et solidt flertal, der står bag ham: 39 ud af 68 delegerede stemte på ham.

De to udfordrere, veteranen Kim Kielsen og folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, fik langt dårligere valg. Kim Kielsen fik 13 stemmer. Aki-Matilda Høegh-Dam fik 16. 

Rørt over opbakning 

Så hvad siger Erik Jensen til den tillid, som landsmødet netop har vist ham?

- Jeg er meget rørt. Jeg er også meget glad og stolt over, at opbakningen var så stor. En hjertelig tak til alle, der bakkede mig op, til dem ude på kysten, til lokalafdelingerne, til de folkevalgte og til hovedbestyrelsen, siger han til KNR få minutter efter, at klapsalverne over hans genvalgt har lydt. 

- Jeg hører, at mine budskaber om tryghed, evne til at samarbejde og vilje til en bred udvikling bliver godt modtaget. Derfor bliver det næste skridt at leve op til deres opbakning og føre deres budskaber ud i livet.

Erik Jensen

Erik Jensen er naalakkersusisoq for boliger og infrastruktur.

Han er 48 år, gift og har tre børn.

Han har været formand for Siumut siden november 2020, hvor han væltede Kim Kielsen.

Det var ikke første gang på landsmødet, at partiformanden talte om at lytte til baglandet. Under formandsberetningen, som han holdt i fredags, lød der samme toner: Der skal mere stabilitet i partiet, hvis Siumut skal realisere sine politiske ambitioner, og Erik Jensen skal selv lytte mere til baglandet, lovede han.

Særligt i sagen om Parisaftalen, hvor formænd i lokalafdelingerne har gjort det klart, at en indtræden ville bremse landets udvikling. Lokalafdelingerne er altså imod Parisaftalen, som Erik Jensen og resten af naalakkersuisut har fremlagt. 

Uran spøger igen - hvad betyder det for koalitionen?

En anden uenighed, som for alvor er blusset op igen, er Siumuts holdning til udvinding af råstoffer fra den grønlandske klippegrund. Også de råstoffer, hvor uran følger med som biprodukt. Siumut er for, at uran på den måde kan følge med ud af fjeldet. Men det er IA helt uenige i - IA fik gennemført et forbud mod udvinding af uran i Inatsisartut kort efter, at de vandt valget i februar 2021. 

Det forbud accepterede Siumut for at være i regering med IA. Og dermed gik partiet altså på kompromis med sin egen holdning. 

- Siumut har slugt en elefant, havde jeg nær sagt, for at få koalitionen til at falde på plads, sagde Kaj Kleist, der har været politisk iagttager i mange år, til KNR.

Den elefant har altså trampet rundt under radaren - men på landsmødet blussede debatten for alvor op igen. En ændring er lavet i partiprogrammet, hvor der nu kommer til at stå, at der kan startes minedrift i hele landet, hvis det ikke er forbundet med sundhedsfare for mennesker i nærheden. 

Indtil i går stod der, at man gik ind for minedrift i Kuannersuit og Kringlerne. Nu gælder det altså hele landet. 

Flere iagttagere har spået et valg i utide, hvis Erik Jensen ikke blev genvalgt. Det gjorde han - men:  

Hvad kommer den ændring til at betyde for samarbejdet i koalitionen?

- Det taler vi om med vores koalitionspartnere. Jeg forventer, at koalitionens samarbejde fortsætter, siger Erik Jensen.

IA og Siumut har til sammen et solidt flertal på 22 mandater i Inatsisartut.