Siumut: Der skal udvindes råstoffer i hele landet

”Hvis der ikke er sundhedsfare forbundet med minedrift i hele landet, skal dette opstartes og sikre indkomster” – skal det nu lyde i Siumuts partiprogram efter dagens debat.
29. juli 2023 20:47

I Siumuts politiske målsætninger, som blev nedskrevet i Nuuk i november 2020, stod der indtil i dag, at man gik ind for minedrift i Kuannersuit og Kringlerne. Det gør man stadig, men ønsket gælder nu hele landet, efter emnet blev debatteret ved partiets generalforsamling i dag.

Temaet blev først vendt i en mindre gruppe på omkring 15 delegerede og derefter præsenteret for en begejstret samling siumutter i forsamlingshuset i Qasigiannguit af borgmester i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen (S), som efter mødet begrundede ændringen i partiprogrammet således:

- Grunden til, at man er imod udvindingen af råstoffer i Kuannersuit, er jo nok, at det ligger for tæt på Narsaq. Men hvis man finder andre mulige råstoffer i resten af landet, som ikke ligger tæt på bosteder, hvorfor så udelukke udvinding i resten af landet, siger han. 

Uran har skabt uenighed

Spørgsmålet om uran har skabt debat i hele befolkningen i mange år, men særligt i Siumut. For selvom der længe har stået i partiets program, at de går ind for udvinding af råstoffer, så var det alligevel et krav, man måtte vige tilbage fra, for at træde ind i koalitionen med Inuit Ataqatigiit (IA) og blive ved magten.

Og det var så det, skulle man tro. For partiet er stadig i koalition med IA, og i deres koalitionsaftale står der ordret, at der ikke skal udvindes uran i Grønland – noget som Siumuts formand, Erik Jensen (S), også understregede tidligere på dagen.

Men med dagens ændring i partiprogrammet er der altså åbnet op for en spændende dag i morgen, hvor formandsvalget afgøres klokken 14. KNR følger tæt med i Qasigiannguits forsamlingshus indtil sidste stemme er talt.