- Ikke utænkeligt, at opgør i Siumut kan føre til Inatsisartut-valg

Siumuts nye formand kan få store konsekvenser for naalakkersuisuts overlevelse og endda føre til et valg i utide, vurderer en politisk veteran og en kommentator.
Lars-Emil Johansen var formand for Siumut fra 1987-1997. Alligevel tør han ikke gætte på, hvem der er partiets formand efter landsmødet. Foto © : KNR

Det kan skabe store rystelser i det politiske landskab, når Siumut holder landsmøde fra 28. til 30. juli. På sidstedagen stemmer medlemmerne om, hvem der skal være partiets formand. Tre stiller op: Den nuværende formand Erik Jensen, den tidligere formand Kim Kielsen og så Aki-Matilda Høegh-Dam, som sidder i Folketinget i dag. 

Og det er altså langt fra uvæsentligt for grønlandsk politik, hvem der sætter sig for bordenden. Det mener Lars-Emil Johansen, tidligere formand for naalakkersuisut og i dag en central skikkelse i Siumut.

Han bakkes op af politisk kommentator, Sten Lund, som ikke vil udelukke, at der kan komme valg i utide, hvis Siumuts kommende formand ikke kan samarbejde med koalitionspartnerne i IA.

Sten Lund
Sten Lund er politisk kommentator Foto © : KNR / Paarnaq Hansen

Lars-Emil Johansen og Sten Lund kommer her med deres vurdering af, hvordan fremtidsudsigterne ser ud for naalakkersuisut alt efter hvem af formandskandidaterne, der overtager tøjlerne i partiet.

Og de er enige: To af formandskandidaterne vil udfordre naalakkersuisut. Hvis en tredje bliver formand, vil der til gengæld blive draget et lettelsens suk i Múte B. Egedes kontor. 

Lars-Emil Johansen om Aki-Matilda Høegh-Dam og Kim Kielsen:

- Det er tvivlsomt, hvad der sker med koalitionen, hvis Aki-Matilda eller Kim bliver valgt. I begge tilfælde må man forvente, at der som minimum skal ske en genforhandling af koalitionsaftalen. Alternativt, at der kommer et nyvalg til Inatsisartut.


Sten Lund om Aki-Matilda Høegh-Dam og Kim Kielsen:

- Bliver Kim formand, så vil jeg forvente, at der vil komme større tilpasninger af koalitionsaftalen. Så må vi se, om det er noget, som IA er villige til at acceptere.

- Med hensyn til Aki-Matilda tror jeg, at der er nogle holdninger, som er svære at forene med koalitionsaftalen og IA. Det gælder særligt selvstændighedsdebatten og spørgsmålet om uran.

- Hvis IA og Siumut ikke kan blive enige, er det så utænkeligt, at vi kan stå med et valg i utide?

- Det kommer an på, om de andre partier er villige til at lave en koalitionsaftale med IA. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan vi ende med et valg.

Tæl til 16 eller udskriv valg

Det kræver 16 mandater at opnå flertal i Inatsisartut og danne en naalakkersuisut.

Koalitionen med IA og Siumut har i alt 22 mandater. Bryder samarbejdet sammen, vil partierne være nødsaget til finde et alternativt flertal, da ingen af dem alene kan danne regering.

Kan ingen af partierne i Inatsisartut blive enige om at samarbejde om en ny koalition, som består af minimum 16 mandater, vil der blive udskrivet valg.

Ved seneste Inatsisartut-valg i 2021 fordelte mandaterne sig således:

Inuit Ataqatigiit: 12

Siumut: 10

Naleraq: 4

Demokraatit: 3

Atassut: 2

Aki-Matilda Høegh-Dam er den eneste af de tre kandidater, der ikke har erfaring som formand. Kim Kielsen var formand for Siumut fra 2014-2020, hvorefter Erik Jensen overtog posten. Han er som minimum formand frem til søndag 30. juli. Foto © : KNR/Johansinnguaq Olsen

Lars-Emil Johansen om Erik Jensen:

- Jeg tror, at koalitionen forsætter, hvis Erik bliver valgt. Den er jo blevet til under hans ledelse.

Sten Lund om Erik Jensen: 

- Vælger de Erik, vil man nok kun se mindre tilpasninger af koalitionsaftalen.

Hverken Lars-Emil Johansen eller Sten Lund tør spå om, hvem der vinder formandsopgøret i Siumut.

Begge er enige om, at det bliver helt tæt, og at det sagtens kan blive afgjort i sidste øjeblik.

- Spændingen vil holde til den sidste dag - måske til det allersidste minut, siger Lars-Emil Johansen.

Landsmødet varer tre dage og bliver holdt i Qasigiannguit. På søndag 30. juli er der formandsvalg.