Enig kommunalbestyrelse: Nanortalik får lov til en folkeafstemning

Borgerne i Nanortalik skal til folkeafstemning. Det kom på plads i går på kommunalbestyrelsesmødet i Kommune Kujalleq.
Borgerne i Nanortalik og de nærliggende bygder skal til afstemning om en mulig løsrivelse. Foto © : Kommune Kujalleq
Skrevet af Sebastian Trosborg
15. februar 2024 13:34

Følelserne sad uden på tøjet, da kommunalbestyrelsen i Kommune Kujalleq var samlet onsdag for at diskutere Nanortaliks mulige løsrivelse fra kommunen. 

Det fortæller Simon Simonsen, der er medlem af kommunalbestyrelsen fra Siumut, Simon Simonsen: 

- Vi fik selvfølgelig lov til at debattere og fortælle, hvad vi har været igennem her på det sidste. Og der var en lidt følelsesladet debat, der kunne være hård for nogle, siger han. 

Det hele endte dog godt for forslagets initiativtagere. 

- Jeg synes, det er godt, at vi som enig kommunalbestyrelse kan fortælle borgerne i Nanortalik, at de selvfølgelig kan få lov at lave en afstemning, om de vil være en selvstændig kommune, siger Simon Simonsen.

Stor opbakning

En underskriftsindsamling har kørt det seneste stykke tid i Nanortalik og i de nærliggende bygder. Og mange ønsker en løsrivelse. 

- Det viste sig, at 83 procent af befolkningen (i Nanortalik og de nærliggende bygder, red.), der er stemmeberettigede, har skrevet under på ønsket om en afstemning. 

En af grundene til den trykkede stemning på mødet var, at det blev påstået, at økonomiudvalget havde været imod forslaget om en afstemning på forhånd. Og det postulat skulle først fejes væk, fortæller Simon Simonsen:

- Det passede jo ikke. Vi havde indstillet, at man måske kunne afvente de undersøgelser, der er i gang af naalakkersuisut, siger han. 

Der er en borgertilfredshedsundersøgelse, der foregår i hele Grønland. Den er igangsat af naalakkersuisoq for indenrigsanliggender, Jess Svane (S). Undersøgelsen har fokus på sammenlægningen af kommuner og nærdemokrati, da det ikke er første gang, at en by og nærliggende bygder ønsker at løsrive sig. 

Så sent som i maj sidste år var det Maniitsoq, som ikke længere ville være en del af Qeqqata Kommunia.

Også i Østgrønland dukker debatten om en skilsmisse fra Kommuneqarfik Sermersooq op med jævne mellemrum. 

Folkeafstemning på vej

På baggrund af det store antal underskrifter er det altså nu besluttet, at man ikke skal afvente undersøgelsen før en afstemning. 

- Nu bliver der igangsat forberedelserne til sådan en afstemning, og så må vi se, hvor lang tid der går med det, og hvornår selve afstemningen kan foregå, siger Simon Simonsen.

Anders Olsen fra Siumut, der har stillet forslaget i kommunalbestyrelsen, håber, at afstemningen allerede kan ske inden sommerferien.