Folk i Nanortalik samler underskrifter men dukkede ikke op til borgermøde

Nanortalik vil skilles fra Kommune Kujalleq. Borgmester Stine Egede er ærgerlig over, at hun ikke kunne få initiativtagerne bag underskriftindsamlingen i tale til et borgermøde.
- Da vi kom her, sagde de at der var indsamlet 500 underskrifter. Så havde jeg regnet med at der ville være helt fyldt op i forsamlingshuset, med borgere som ønskede at dele deres holdninger, siger Stine Egede. Foto © : Jørgen Semionsen
12. februar 2024 13:35

Nanortalik skal være sin egen kommune igen. I hvert fald hvis det står til en gruppe borgere fra byen, som mener, at de bliver nedprioriteret.

Derfor er de begyndt at samle underskrifter fra borgere i området, som har samme ønske.

I kølvandet på den debat besluttede borgmester i Kommune Kujalleq Stine Egede (IA) at holde et borgermøde i Nanortalik 6. februar.

Der var bare et problem på borgermødet: Ingen af underskriftindsamlerne dukkede op ifølge kommunen selv. Der var op mod 60 fremmødte til mødet, står der i en pressemeddelelse fra Kommune Kujalleq.

- Da vi kom her, sagde de, at der var indsamlet 500 underskrifter. Så havde jeg regnet med, at der ville være helt fyldt op i forsamlingshuset med borgere, som ønskede at dele deres holdninger, siger Stine Egede til KNR Radio og fortsætter:

- Det, synes jeg ærligt talt, var skuffende. 

De fremmødte havde primært spørgsmål om, hvordan man vil skabe udvikling i byen. Manglende udvikling er netop ét af argumenterne for, hvorfor Nanortalik og de nærliggende bygder vil skilles fra resten af kommunen.

Praktikanter og højtlønnede til området

Formålet med borgermødet var at høre, hvad kommunalbestyrelsen kan gøre anderledes i forhold til Nanortalik.

Der kom ikke argumenter for en løsrivelse på bordet, men der blev stillet en række spørgsmål og ønsker til borgmesteren.

Blandt andet et ønske om, at der kommer flere praktikanter i Nanortaliks administration. Og hvordan man får spredt antallet af højtlønnede i kommunen mere ud til Nanortalik og Narsaq.

Stine Egede lovede at undersøge, hvordan udviklingen har været med hensyn til ansatte i administrationen, siden oprettelsen af storkommunen i 2009.

Der skriver kommunen i pressemeddelelsen. 

Og måske skal hele debatten til en lokalafstemning. Kommunalbestyrelsesmedlem i Kommune Kujalleq for Siumut Anders Olsen fra Nanortalik har i hvert fald stillet et forslag om en lokalafstemning.

Det skal kommunalbestyrelsen tage stilling til på deres møde onsdag i denne uge.

- Vi skal snakke om Anders Olsens punkt vedrørende Nanortalik. Så må vi se, hvor debatten går hen, og hvad der kommer til at ske, siger Stine Egede.