Nanortalik vil skilles: Vi prioriteres altid til sidst

Halvdelen af indbyggerne i Nanortalik og omegn har skrevet under på, at Nanortalik skal være sin egen kommune. Det gør de, fordi de er trætte af at blive overhørt.
- Nanortalik kommer i sidste række i prioriteringerne, og desværre går det kun nedad for vores dejlige by, siger Minik Serano Frederiksen. Foto © : KNR / Jørgen Semionsen
06. februar 2024 13:13

- Lukkede lejligheder og hullede veje til trods for, at Nanortalik også ofrer økonomisk meget til kommunen. Vi prioriteres altid sidst, og der bliver ikke lyttet til os.

Sådan siger Minik Serano Frederiksen. Han er medarrangør bag en underskriftsindsamling for at skille Nanortalik fra Kommune Kujalleq.

Halvdelen af de 1.500 indbyggere i området har skrevet under på, at Nanortalik skal være sin egen kommune igen.

Og det skyldes blandt andet dårlig service fra centraladministrationen, ingen udvikling i byen og en nedprioritering af området, fortæller Minik Serano Frederiksen.

- Der er flyttet mange stillinger til Qaqortoq, derfor er det meget begrænsede muligheder for at henvende sig her i byen og ude i bygderne.

Stillinger skal genoprettes

Minik Serano Frederiksen har selv flere virksomheder. Om sommeren er han blandt andet turistguide. Og han påstår, at borgerne i Nanortalik ikke ser udvikling for de skattepenge, de betaler til Kommune Kujalleq.  

- Nanortalik kommer i sidste række i prioriteringerne, og desværre går det kun nedad for vores dejlige by, siger han.

Han vil gerne have, at de stillinger, som er blevet flyttet ud af byen, genoprettes.

Derfor har han været med til at arrangere underskriftindsamlingen.

Når politikerne i Kommune Kujalleq holder møde i Qaqortoq 14. februar, vil underskrifterne fra Nanortalik og omegn blive overdraget.

Stine Egede (IA) er borgmester i Kommune Kujalleq. I et skriftligt svar siger hun, at ønsket om at gøre Nanortalik til en selvstændig kommune vil blive behandlet som enhver anden sag. 

Maniitsoq ville også skilles

Det er langt fra første gang, at utilfredse byer råber op om at ville skilles fra deres kommuner. Det er sket mange gange før. 

Så sent som i maj sidste år var det Maniitsoq, som ikke længere ville være en del af Qeqqata Kommunia.

Her var argumentet, at folk i byen var enormt utilfredse med, at de aldrig hørte noget om kommunens planer. De blev heller aldrig informeret om noget som helst, sagde de. 

Også der gik en underskriftindsamling i gang – men den blev pure afvist.

Borgmester Malik Berthelsen (Siumut) sagde til KNR, at efter en debat i kommunalbestyrelsen blev forslaget afvist. Der var nemlig kun én enkelt lokalpolitiker, Karl Lyberth fra Naleraq, der var for det.

Også i Østgrønland dukker debatten om en skilsmisse fra Kommuneqarfik Sermersooq op med jævne mellemrum.