Borgermøde i Maniitsoq: Vil ud af Qeqqata Kommunia
Maniitsoq skal ikke længere være en del af Qeqqata Kommunia.
I hvert fald hvis man spørger en stor del af de borgere, der i sidste uge var samlet til et møde i Maniitsoq. Her er man nemlig alt andet end glad for den nuværende kommunesammensætning.
Hendrik Stach fra Maniitsoq er initiativtager til mødet i sidste uge. Han besluttede at invitere borgerne i byen til debat efter i knap to år at have hørt folk til hverdag beklage sig over, at man føler sig glemt i Maniitsoq.
- Borgerne her i Maniitsoq er enormt utilfredse med, at man aldrig hører noget om, hvad kommunen har af planer, og at kommunen overhovedet ikke kommer til byen og informerer borgerne, siger Hendrik Stach.
Han har også startet en underskriftindsamling, der går på, om man vil fortsætte samarbejdet med Sisimiut og Qeqqata Kommunia. Ifølge Hendrik Stach er der ikke en eneste af de foreløbige 35 underskrifter, der gerne vil fortsætte det samarbejde.
- Man vil gerne være med til at tage beslutninger og at planlægge, hvad der skal ske i byen. At man reagerer på de henvendelser borgerne sender til kommunen, hvor kommunen faktisk i mange af sagerne slet ikke reagerer. Det er borgerne ganske utilfredse med. Kommunikationen mellem borgere og kommunen er en knappenål i Rusland for at sige det rent ud, lyder det fra Hendrik Stach.
Han fortæller, at nogle få stykker gerne så et samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq stablet på benene, mens de fleste ønsker, at Maniitsoq skal være en selvstændig kommune, som den var før kommunesammenlægningen i 2009. Inklusiv ham selv.
Nu skal underskriftsindsamlingen ud i bygderne omkring Maniitsoq, og når alle meningerne er samlet, vil borgerne holde et møde igen, og ønskerne vil derefter blive sendt ind til kommunalbestyrelsen. Hendrik Stach håber, at de vil tage stilling til, hvordan det skal håndteres.
Afvist i kommunalbestyrelsen
Karl Lyberth, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Qeqqata for Naleraq, var også med på mødet i sidste uge.
Han synes, det er på tide, at der tages stilling til den nuværende kommuneinddeling.
- Det, vi har oplevet i Maniitsoq, efter storkommunerne blev til, har ikke været en dans på roser. Selvfølgelig har der været nogle positive ting, men på det sidste har vi været meget utilfredse med samarbejdet med Sisimiut. Jeg har i hvert fald, siger Karl Lyberth.
Han hæfter sig især ved, at borgerne føler, at nærdemokratiet ikke længere eksisterer, og at byen ikke har meget at skulle have sagt i forhold til kommunen.
Ifølge ham har der tidligere været en underskriftsindsamling, som kommunalbestyrelsen dog ikke tog en beslutning efter.
Til sidste møde i kommunalbestyrelsen tog Karl Lyberth det op på dagsordenen, at man burde spørge befolkningen ind til den nuværende kommuneinddeling, men han oplyser, at det blev afvist, og at holdningen var, at samarbejdet fungerer.
Han håber derfor, at den underskriftsindsamlingen kan gøre en forskel.
- Om det er kommunalpolitikerne eller landspolitikerne, så finder de ud af, hvad befolkningen her i Maniitsoq og bygderne omkring mener om storkommunerne, siger Karl Lyberth.
Han håber selv, at Maniitsoq går tilbage til at være sin egen kommune, som den var før i tiden.
Til KNR udtaler borgmester i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen fra Siumut, at efter debat, afviste kommunalbestyrelsen Karl Lyberths forslag, da han var den eneste, der var for det.