Stop for internationale flyvninger fra den nye lufthavn i Nuuk

Der er ingen internationale flyvninger til og fra Nuuk i de kommende dage. Det skyldes, at lufthavnens securitygodkendelse midlertidigt er trukket tilbage, oplyser Trafikstyrelsen efter et nyligt tilsyn.
Den nye lufthavnsterminal i Nuuk åbnede 24. juni i år, men nu er alle internationale flyvninger aflyst på grund af for lavt sikkerhedsniveau. Foto © : Christine Hyldal/ KNR
14. august 2024 11:56

Trafikstyrelsen har midlertidigt sagt stop for alle internationale flyvninger ind og ud af den nye lufthavn i Nuuk fra i dag 14. august.

Det sker, fordi sikkerhedsniveauet på securityområdet ikke er højt nok, skriver Trafikstyrelsen i en nyhed på deres hjemmeside. 

Trafikstyrelsen oplyser, at suspensionen kommer efter et tilsyn i denne uge, hvor man har kunnet konstatere, at Greenland Airports, som driver lufthavnen, "ikke lever op til det sikkerhedsniveau, som er nødvendigt for at kunne håndtere udenrigsflyvninger".  

 - Vi skal som myndighed for civil luftfart i Grønland sikre, at lufthavnen i Nuuk lever op til det niveau af sikkerhed, der er fastsat ud fra internationale regler.

- Da lufthavnssecurity indbefatter en høj grad af fortrolighed, kan vi ikke gå i detaljer med, hvilke sikkerhedsforanstaltninger, der i øjeblikket er mangelfulde, siger vicedirektør i Trafikstyrelsen Christian Vesterager i nyheden fra Trafikstyrelsen. 

Ingen fly til Canada eller Island

Også Air Greenland bekræfter på deres hjemmeside, at de internationale afgange og ankomster er aflyste de kommende dage. Det gælder blandt andet afgangen til Iqaluit onsdag. 

Air Greenland beklager situationen og skriver, at meldingen fra Greenland Airports foreløbigt er, at lufthavnen er tilbage i normal funktion igen senest på tirsdag den 20. august. 

Ud over ruten til Iqaluit er der også ugentlige forbindelser til Island fra Nuuk, som vil blive påvirket af det midlertidige forbud. 

Greenland Airports skriver i et svar til KNR, at de "tager situationen meget alvorligt".

De fejl og mangler der er fundet er ikke acceptable, og det tager vi det fulde ansvar for. Vi arbejder intenst på at få løst og udbedret fejlene, så vi hurtigst muligt kan få bragt sikkerhedsniveauet tilbage, så internationale flyvninger fra Nuuk igen er mulige, skriver kommunikationschef i Greenland Airports Mikkel Bjarnø Lund. 

I samme svar oplyser han, at der for eksempel er tale om "ulåste døre og derved mulighed for uautoriseret adgang til områder, som der ikke må være adgang til". 

Greenland Airports forventer også, at fejlene vil være udbedrede i løbet af nogle dage. 

I mellemtiden er det kun muligt at flyve direkte til internationale destinationer - det vil sige primært Island - via lufthavnene i Kangerlussuaq og Kulusuk, hvor der er et fungerende security.

Det er ikke første gang, at der er udfordringer med myndighedsgodkendelserne i lufthavnen i Nuuk. I midten af juni i år måtte den planlagte åbning af den nye terminal udskydes en uge. Dengang skyldtes det, anmærkninger fra brandmyndighederne. 

Kommunikationschefen forventer dog, at lufthavnen vil være klar, når atlantflyvningerne til og fra Nuuk efter planen begynder 28. november i år:

At åbne en ny lufthavn er en kompliceret proces med mange bevægelige dele. Der vil være bump på vejen. Vi er dog ikke i tvivl om, at vi er klar den 28. november, skriver Mikkel Bjarnø Lund fra Greenland Airports.