Medie: Flypassagerer fra Nuuk til EU skal checke ind to gange

Når du lander, skal du checke dig selv og din bagage ind igen, hvis du vel at mærke skal videre til en anden lufthavn.
Den nye lufthavnsterminal i Nuuk. Foto © : Christine Hyldal/ KNR
Skrevet af Christine Hyldal
02. august 2024 12:49

Om fire måneder – helt præcist torsdag 28. november – lander og letter de første atlantfly i lufthavnen i Nuuk.

Og det er en milepæl. For for første gang bliver det muligt at flyve direkte fra hovedstaden og via Danmark ud i verden uden mellemstop i Kangerlussuaq eller Narsarsuaq.

Men der er en ting, der ikke bliver klar til 28. november – og det er det såkaldte One Stop Security. Det betyder, at når du lander i Danmark, og skal videre med et andet fly til en anden lufthavn i Danmark eller EU, så skal du checke ind igen i den lufthavn, du er landet i.

Det skriver Sermitsiaq.AG.

Inspektion er udskudt

Grunden er, at forsinkelser i indkøringen af sikkerhedssystemet i den nye atlantlufthavn i Nuuk betyder, at lufthavnen ikke er klar til at gennemgå en EU-inspektion, som var planlagt i begyndelsen af september. Trafikstyrelsen i Danmark bekræfter overfor Sermitsiaq, at den har indstillet til EU-Kommissionen, at inspektionen af lufthavnen i Nuuk udskydes. 

– Vi har indstillet til EU-Kommissionen, at inspektionen for nuværende udskydes, og vi forventer, at en fremtidig EU-inspektion først vil ske efter 28. november, oplyser Trafikstyrelsen til Sermitsiaq.

Foto © : Carsten Faurschou / KNR

Forsinket åbning af terminal

Selv om de store atlantfly ikke har sat hjulene på landingsbanen i Nuuk endnu, åbnede den nye lufthavnsterminal 24. juni. Egentlig skulle rejsende være gået igennem terminalen, der dufter af nyt træ og maling, én uge før, nemlig 17. juni.

Den forsinkede åbning skyldtes, at brandmyndighederne havde nogle anmærkninger til byggeriet, som skulle være ordnet inden åbningen.

Securityområdet i den nye lufthavn blev godkendt af Trafikstyrelsen i juni. Adgangskontrollen, screeningudstyret og alle de sikkerhedsprocedurer, som securitymedarbejderne efter reglerne skal følge, når de for eksempel screener passagerer og bagage i sikkerhedskontrollen blev godkendt.

Men den såkaldte One Stop Security, der gør det nemmere at rejse i EU, bliver altså ikke klar til 28. november ifølge Sermitsiaq.AG.