Islandsk fiskerigigant sagsøger kunststuderende

Som en del af sit afgangsprojekt udgav en islandsk kunststuderende sidste år en falsk offentlig undskyldning for korruption på vegne af Islands største fiskerivirksomhed, Samherji. Nu har virksomheden lagt sag an.
Som en del af kunstværket 'We're Sorry (Samherjagjörningurinn på islandsk) lavede kunsteren Oddur Eysteinn Friðriksson en efterligning af fiskerivirksomheden Samherjis officielle hjemmeside og en undskyldning for korruption. Foto © : Oddur Eysteinn Friðriksson
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
14. september 2024 18:32

Islands største fiskeriselskab, Samherji, har sagsøgt en islandsk kunststuderende ved navn Oddur Eysteinn Friðriksson - også kendt som ODEE - ved Londons højesteret.

Det skriver det britiske medie The Guardian.

Som en del af sit kunstprojekt lancerede Odee sidste år en hjemmeside, hvor han udgav en falsk erklæring fra fiskeriselskabet Samherji, der undskyldte for bestikkelse, korruption og nykolonialisme.

- Samherji undskylder, lover erstatning og samarbejde med myndighederne, stod der blandt andet i en udtalelse på den falske hjemmeside.

Den falske undskyldning relaterede sig til en korruptionsskandale fra 2019.

Dengang afslørede lækkede dokumenter fra WikiLeaks og historier fra islandske medier, at Samherji angiveligt havde bestukket namibiske embedsmænd for at sikre sig lukrative fiskerettigheder i Namibia.

Udover hjemmesiden sendte Odee pressemeddelelser ud til 100 medier i 20 lande med beskeden om, at fiskerigiganten anerkendte beskyldningerne mod dem.

Samherji har sagsøgt Oddur Eysteinn Friðriksson, der går under kunsternavnet ODEE, ved Londons højesteret. Foto © : Davíð Þór Guðlaugsson.

Et ti meter langt vægmaleri med samme tekst blev udstillet en uge senere på Reykjavíks kunstmuseum som en del af Odee's afgangsudstilling som kunststuderende.

Samherji reagerede hurtigt og fik hjemmesiden fjernet. Selskabet har nu sagsøgt Odee, der dog nægter at indgå forlig med selskabet.

- Jeg vil aldrig indgå forlig med Samherji. Jeg tror på, at ytringsfriheden vil sejre, lød det fra den islandske kunststuderende.