Naalakkersuisoq: Der er stigninger i huslejen på vej

Selvstyrets boliger skal renoveres for 2,5 milliarder kroner, og derfor skal beboerne være med til at betale dele af regningen. Det siger naalakkersuisoq for boliger.
Det kommer til at tage 20 år at gennemføre renovering af selvstyrets boliger. Projektet vil derfor først stå færdigt i 2044. Foto © : KNR / Malik Brøns
13. september 2024 15:43

Naalakkersuisoq for boliger og instrastruktur, Hans Peter Poulsen (S), præsenterede onsdag en plan for renoveringen af landets nedslidte boliger.

Renoveringsprojektet vil koste 2,5 milliarder kroner og strække sig over de næste 20 år, så projektet først er færdigt i 2044.

Og da der er tale om så mange penge, som ikke kan betales gennem det normale budget, skal befolkningen være med til at betale. Derfor varsler naalakkersuisut allerede nu huslejestigninger fra 2027.

- Huslejestigninger er uundgåelige, og de vil være en del af finansieringen, siger Hans Peter Poulsen.

For ikke at sende regningen videre til fremtidige generationer varsler naalakkersisoq for boliger, Hans Peter Poulsen (S), huslejestigninger om tre år. Foto © : Kommune Qeqertalik

Renoveringsindsatsen vil koste landskassen én milliard kroner, mens lejerne skal bidrage med 1,2 milliarder kroner via en årlig huslejestigning på 3,8 % over en 15-årig periode fra 2027.

Naalakkersuisut har truffet denne beslutning for at undgå at overdrage en stor økonomisk byrde til de kommende generationer, forklarer naalakkersuisoq for boliger:

- Hvis vi venter med at betale, vil fremtidige generationer stå med en stor regning, så vi må handle nu for at balancere udgifterne.

Boligsikringen justeres

Men for at undgå, at huslejestigningerne rammer de borgere, som har mindst at gøre med, vil boligsikringen blive justeret, så lejerne får mere økonomisk støtte.

- Vi vil lovgive og forbedre boligsikringen, så de mest udsatte ikke bliver ramt for hårdt. Denne ændring vil ske i 2026, siger Hans Peter Poulsen.  

Renoveringsarbejdet begynder med facaderenovering, hvorefter de indvendige dele af bygningerne vil blive renoveret efter cirka 10 år.

- Vi starter med vinduer, tage og badeværelser, der er påvirket af dårligt vand, og senere vil de indvendige dele af boligerne blive renoveret. Efter cirka ti år vil næste fase gå i gang, hvor bygningerne skal renoveres indvendigt.

Naalakkersuisut har navngivet renoveringsprojektet over de næste 20 år ‘Sammen om sunde boliger’.